Pages

Monday, October 16, 2017

Cara semai benih pokok sayur di rumah.

Assalamu'alaikum.

Cara semai benih pokok sayur di rumah.


Kalau dulu, aku semai benih sayur seperti sawi dan kangkung ni, aku main campak macam tu je. Kalau kangkung, takde masalah kalau semai macam tu tapi sawi tak boleh buat macam tu. Bukan apa, nanti apabila sawi tu tumbuh, dia akan tumbuh rapat-rapat dan jadi satu masalah pulak jika nak alihkan ke tempat lain. Sayang jika anak pokok sawi tu putus akar dia. Kalau bersesak sangat dalam satu bekas, nanti sawinya tak bebas pulak untuk membesar.


Baru-baru ni masa aku mencari cara nak semai benih asparagus di Youtube, aku terjumpa la satu video tu. Orang tu masukkan benih sawi ke dalam bekas semaian dengan menggunakan tweezer. Dia kepit je biji benih tu dan plop, terus masuk ke dalam bekas semaian tu. Takde la timbul isu biji benih melekat di jari atau berterabur.





Sebelum tu, aku buat dulu lubang untuk masukkan anak benih tadi. Aku gunakan sahaja belakang tweezer tu. Senang betul guna kaedah macam ni. Cepat dan jimat masa serta nampak kemas sikit.




Dan inilah dia hasilnya anak pokok yang aku semai benih dia dengan menggunakan tweezer tadi. Elok je dia punya susunan. Takde la berterabur je. Nak alihpun senang sebab dia ada jarak yang tidak mengganggu anak pokok bersebelahan.


 Kangkung.


Kailan (depan) dan salad (belakang).


Nanti masa nak alihkan anak pokok ke dalam pasu atau bekas yang lebih besar, aku gunakan garfu besi yang sudah tidak digunakan lagi. Ala, guna je garfu yang dah berkarat tu. Cucukkan hujung garfu tu anggaran dua jari dari pangkal pokok dan umpil keluar perlahan-lahan. Tanah jangan kering sangat sebab takut nanti tanah tu berderai dan akar tak melekat pada tanah. Kena bagi tanah tu lembab sikit supaya senang nak umpil keluar. Sambil umpil, sambil tahan tanah tu dengan jari lagi sebelah supaya tanah tadi kekal seketul macam tu.


p/s: Cuba la cara ni. Tak salah untuk mencuba. Tak cuba, tak tau, kan?

Resepi kek pisang berangan.

Assalamu'alaikum.

Resepi kek pisang berangan.


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.


Akhirnya, berjaya jugak aku buat kek pisang berangan yang semenggah. Haha. Bukan apa, aku selalu buat kek pisang ni tapi selalunya tekstur kek tu tidak memuaskan. Dia macam padat sikit dan tak berapa nak naik. Istilah paling senang, bantat la. Hehe.






Bahan dan cara buat kek pisang berangan:


4 biji pisang berangan - dilenyek dengan garfu
1/2 cawan gula pasir (jika suka manis, boleh tambah)
5 biji telur ayam gred C
3/4 cawan minyak masak
1 sudu makan ovalette
1 sudu teh paste pisang (aku tak letak esen sebab bau dia kuat sangat walaupun letak sikit)
1 1/2 cawan tepung gandum**
1 sudu makan baking powder**
1/2 sudu teh soda bikarbonate**
Ayak bahan yang bertanda ** dan ketepikan sekejap.


1- Putar telur dan gula sampai kembang. 

2- Masukkan ovalette dan paste pisang dan teruskan memutar. (anggaran seminit setiap satu bahan)

3- Matikan mixer. Dengan menggunakan spatula, masukkan pisang dan kacau sehala.

4- Masukkan pula minyak masak. Kacau sehala biar sebati.

5- Masukkan pula tepung sedikit demi sedikit sambil mengacau.

6- Lenserkan loyang dengan minyak masak dan alaskan dengan kertas A4.

7- Panaskan dulu oven selama 10 minit dengan suhu 160 C.

8- Isikan adunan ke dalam loyang dan hentak-hentak manja.

9- Jika nak letak kepingan pisang di atasnya, boleh la hiriskan pisang dan letak.

10- Bakar dengan suhu 160 C sehingga masak atau kek tidak melekat pada cake tester/lidi. Masa membakar anggaran 45-55 minit bergantung pada suhu dan oven masing-masing. 







Jika nak diikutkan, aku masih lagi tak puas hati dengan hasil kek pisang berangan yang aku buat ni. Aku mahukan yang lebih gebu. Namun, sebagai manusia, aku wajib bersyukur. Sekurang-kurangnya kek ni takde la kena baling kat pangkal pokok pisang. Hehe.


p/s: Takpe. Nanti cuba buat lagi untuk mahirkan diri. Yang penting, jangan mudah berputus asa. Yakin boleh! Yeaahhh...!!!