Pages

Wednesday, November 21, 2018

Pertama kali jahit blouse bersaiz besar ikut contoh baju siap.

Assalamu'alaikum.

Pertama kali jahit blouse bersaiz besar ikut contoh baju siap.


Aku ambil masa yang agak lama untuk memulakan langkah bagi menjahit baju blouse kastemer seorang ni. 


Pertama sekali, aku memang jarang sangat jahit blouse kastemer. Kedua, juga jarang sangat ikut baju contoh. Biasanya, aku jahit baju kurung dan baju melayu sahaja. Baju melayu tu pulak, aku jahit untuk adik-beradik dan keluarga mereka je.


Disebabkan kastemer seorang ini tidak cerewet dan jenis yang cakap depan-depan, maka akupun setujulah untuk jahit baju dia. Lagipun, aku nak jugak cabar diri sendiri. Nak bina keyakinan ni bukannya mudah. Atas sebab inilah aku terima tugasan ini. 



 ^
Kain bidang 60 inci dan 3 meter kain diperlukan.
v












Blouse ini jenis sarung. Tiada zip samada di depan atau di belakang baju. Sebab itu, keliling leher dia agak besar sikit. Senang kepala nak keluar masuk. Cuma di hujung tangan tu ada cuff lebar 1 1/4 inci.






Alhamdulillah, kastemer dah cuba dah baju ni dan dia berpuas hati. Bab harga upah, dia okay je dengan harga yang aku berikan. Alhamdulillah sekali lagi.


p/s: Aku bukan tukang jahit profesional. Aku sekadar tukang jahit kampung je. Kiranya, kepakaran aku tidaklah besar manapun. Sekadar jahit baju biasa tu, boleh la. Tapi jika nak suruh aku jahit baju vogue macam artis, aku bukan orangnya.
.

Buat serunding halia dari halia yang ditanam sendiri.

Assalamu'alaikum.

Buat serunding halia dari halia yang ditanam sendiri.


Pada mereka yang selalu jenguk blog dan facebook aku, pasti tahu yang aku ada menanam pokok halia di kebun mini aku tu. Dan sekarang, aku tuai lagi halia tu. Ini merupakan kali yang ketiga aku kutip hasil dari pokok halia yang aku tanam. Kali pertama dahulu, hasilnya aku bagi pada kakak aku. Hasil yang kedua, aku bagi pula pada kakak ipar aku dan kali ketiga ni, aku bagi pada diri sendiri. Hahaha.







Kali ini, aku nak cuba buat sendiri serunding halia. Sebab tu la aku bolot sendiri semua halia ni. Gigih tu aku pi kikis kulit halia tu guna sudu sampai naik lenguh lengan aku. Tapi disebabkan rasa nak mencuba tu kuat, tu yang jadi bersemangat tu. Silalah contohi kegigihan dan semangat aku ni ya. Kah!




Lenguh lengan dok mengikis kulit halia tak habis lagi, tambah lagi kena tumbuk pulak halia tu. Aduhai, makin berganda la dia punya kelenguhan. Sabar ya. Jangan patah semangat. Bayangkan serunding halia yang dah jadi tu. Nanti makin berkobar-kobar la menumbuk sampai terpercik kat matapun masih cool lagi. Kih!






Dah siap tumbuk, kena perah pulak halia tadi. Apa banyak sangat kerja ni oiii...! Bila la nak siap serundingnya. Hahaha. Sabar.... Perah je la. Jangan nak membebel je. Perah tu guna plastik ya. Jangan pulak pi perah macam kau perah kelapa. Kang pijar tapak tangan tu, jangan meroyan salahkan aku pulak. Heh.







Air perahan halia tadi, jangan pulak dibuang. Masak sampai mendidih, sejukkan, masukkan dalam botol dan simpan dalam peti sejuk. Nanti boleh la ambil sesudu dua dan campurkan dalam air panas atau air suam. Minum la, apa lagi. Biar berdesup kentut kau keluar. Kahkahkah.





Okay, selesai dah bab halia tadi. Ketepikan dia sekejap. Sekarang fokus pada ikan bilis ni pulak. Ikan bilis aku tinggal banyak ni je. Yang baru beli kat pekan sehari pagi tadi tu tak sempat lagi nak kopek. Jadilah haiihh. Goreng ikan bilis tu sampai garing. Dah sejuk, tumbuk sedikit bagi hancur. Tak payah tumbuk haluspun. Tumbuk-tumbuk manja je dah la. Auchh..!







Selesai bab ikan bilis. Letak tepi sekejap. Sekarang, goreng pulak halia yang ditumbuk dan diperah tadi. Gunakan minyak yang banyak ya. Pastikan minyak tu betul-betul panas. Api pulak jangan besar sangat. Kang kau leka melayan whatsapp, hangit pulak halia kau tu. Dah tak jadi serunding halia dah. Dia jadi serunding dayang senandong pulak. ðŸ˜›ðŸ˜›ðŸ˜›





Dah garing, angkat dan toskan atas kertas tisu. Lapik banyak sikit kertas tisu dapur tu untuk serap minyak. Jangan kedekut sangat naa.. Bukannya selalupun kau buat serunding halia ni. Masa panas-panas tu, campurkan sekali ikan bilis tumbuk tadi dan masukkan sedikit garam halus. Sebatikan dorang. 







Dan, inilah dia serunding halia yang aku buat sendiri. Akhirnya, berjaya jugak aku cabar diri sendiri. Sebelum ni asyik tengok orang lain je buat tapi hari ni, aku pulak yang buat. Alhamdulillah.



Sekejap je dah susut. Dah kau pi ratah sambil layan drama Terbaik Dariku, memang la tak sedar dia menyusut. Haha.


Pendapat aku la kan, rasanya tak payah la perah halia tu. Lepas tumbuk, terus je goreng. Sebab? Sebab dia punya kepedasan halia tu macam dah kurang. Takde pedas langsung walhal aku gunakan halia muda. Yang mudakan selalunya pedas dan hot berapi. Gitu.... 😜😜😜


p/s: Siapa nak buat, silakan buat ya. Nak beli, mahal jugak rasanya harga dia.
.