Assalamu'alaikum.
Sambal udang petai jeruk tersedap baq hang. 😋
Secara jujurnya, aku adalah seorang perempuan yang sangat tidak pandai untuk membuat sambal. Sebutlah sambal apapun, memang aku akan gagal untuk mencapai piawaian. Sedangkan tekak sendiripun tak lepas, apatah lagi tekak orang. Haha.
Aku selalu gagal apabila membuat sambal. Sambal ikan bilispun aku tak pandai nak buat, apatah lagi nak buat nasi lemaknya. Heh.
Maksud aku tak pandai tu, bukannya tak pandai masak atau tak pandai buat. Boleh je masak. Boleh je buat. Maksud aku, aku tak pandai untuk mendapatkan rasa yang wallah..! Selalunya sambal yang aku buat tu rasanya, alahaii... Sendu di tekak sendiri. Kah..!
Jadinya, kelmarin akupun buat la sambal udang ni. Ikutkan nak buat masak lemak cili padi je macam biasa tu tapi dah kerap sangat pulak aku masak macam tu. Tak mencabar la kalau asyik masak menu yang sama aje, kan?
Masak punya masak, akupun makan la nasi dengan berlaukkan sambal udang mabeles aku ni. Sayur takde, makan aje dengan salad yang aku beli di pekan sehari. Petai fresh takde, apa susah, aku masukkan aje petai jeruk yang ada kat dalam peti sejuk tu. Kalau tak buat macam ni, tak luak jugak petai jeruk tu. Dah dia duduk dalam tu, memang sokmo la aku lupa nak makan. Haha.
Tengok gambaqpun dah kecoq liuq oiii....!
Satu contoh menu sihat. Itupun kalau nasi tak bertambah la. Maunya tak bertambah? Kahkahkah..
Tu dia aihhh...! Licin hingga menjilat jari. Jilat pingganpun aku sanggup aiihh.. Hahaha..
Akupun pelik jugak, pasaipa sambal udang aku kali ni sedap ya amat walhal aku masak macam biasa je. 😘😘😘 Bukan senang tau aku nak puji masakan sendiri. Malu oii nak isi bakul angkat sendiri sebab memang tak terangkat punya la. 😁😁😁
p/s: Amacam? Kecoq liuq dak? Dah tu, tunggu apa lagi? Tak gheti-gheti lagi ke nak pi masak sendiri. 😝😝😝
.
Sambal udang memang favorite Migha. tapi kalau ada petai nie spoil sikit sebab migha tak makan petai.
ReplyDelete