Pages

Saturday, February 23, 2019

Karipap pusing inti sardin cili padi.

Assalamu'alaikum.

Karipap pusing inti sardin cili padi.


Seumur hidup aku, aku tak pernah buat karipap pusing. Kalau bab makan tu, memang selalu la aku buat. Haha. Dah lama teringin nak buat tapi bak kata orang, seru belum sampai lagi. Kah!


Petang tadi, apabila kebosanan melanda, maka mood nak menggodek dapur mulalah bermain di kepala. Kebetulan semalam aku ada kongsikan video fasal karipap pusing dari Kak Ida ni di page aku. Tak nak mengalah tu. Nak jugak ada page untuk blog. Dah la page aku tu krik krik krik je. Kehkehkeh.


So, hari ni aku nak cuba buat jugak la. Sukatan tu aku main agak-agak je. Malas nak sukat beria. Tapi sardin tu aku gunakan satu tin sardin cap ayam dan kentang aku gunakan tiga biji. Dah itu je kentang yang adapun. Haha. Itupun intinya tak cukup weiii...! Ada lagi dua bebola doh yang terpaksa aku simpan di dalam peti sejuk sebab inti yang tidak mencukupi.


Cara nak buat, boleh la rujuk pada link kat atas tu ya. Takpun, search je kat facebook dan cari la karipap pusing Kak Ida.



Inti untuk karipap pusing ni aku gunakan satu tin sardin cap ayam + 3 biji kentang + 2 labu bawang besar + 4 ulas bawang putih + satu sudu makan cili padi kisar + garam secukup rasa.


 Doh minyak. Aku gunakan campuran minyak masak dan butter yang dicairkan serta tepung gandum. Marjerin dah habis. Tu yang guna butter tu. Yang ni takde air ya.


 Doh biasa. Letak dalam 4-5 sudu makan campuran minyak + butter, sedikit garam halus, tepung gandum dan air. 



 ^
Masukkan doh minyak ke dalam doh biasa dan tutup kejap-kejap bagi padat.
v


 Doh yang sudah disatukan.


Dan sekarang, masa untuk menggelek. Marilah kita bergelek oii..! Gelek sampai lebam oii.. Haha.






 ^
Aku tak pasti bahagian mana yang sepatutnya digunakan untuk letak inti. Kata Kak Ida dalam video tu, ambil bahagian yang tak cantik untuk diisikan inti. Masalahnya, kulit karipap aku ni dua-dua bahagian tak cantik. Makanya, pokok dek ekau la nak guna bahagian yang mana. Hahaha.
v


 ^
Macam-macam bentuk ada. Hentam aje la mengelim. Haha
v


 Yang ini aku nak frozen-kan.





Jangan gelak ya kejadian karipap pusing aku tu. Memang teruk rupa dia. Haha. Tapi takpe la sebab sekurang-kurangnya aku sudah mencuba. Yang gelak tu, dah cuba buat ke? Ke, nak gelak je sampai pengsan? Hahaha.


p/s: Jika disuruh buat pilihan, aku pilih untuk buat karipap biasa. Pada aku, yang tu lagi mudah kot. Mungkin sebab aku dah selalu buat sedangkan karipap pusing ni baru kali pertama aku buat.

Ikan kenerak masak tempoyak.

Assalamu'alaikum.

Ikan kenerak masak tempoyak.


Seumur hidup, aku tak pernah tengok ikan kenerak ni. Nama ikan tu pun aku baru tahu. Haha. 





Ikan kenerak ni, adik aku dapat masa dia memancing di sungai. Besar ikannya. Jenuh aku menyiang lagi-lagi tang kepala dia tu. Aku tak tahu nak masak apa. Adik aku suruh masak tempoyak je. Akupun bukannya pandai sangat masak tempoyak macam ni tapi bantai aje la buat. Heh.







Kawan aku, orang Pahang jati kata, ikan kenerak ni sedap buat masak asam rong. Aku ni, masak asam rong tu lagi la aku tak tahu. Tak pernah tengok dan tak pernah makan.


p/s: Okay, dah boleh delete gambar dalam folder sebab dah pindahkan masuk ke dalam blog. Heh.
.