Pages

Friday, May 29, 2020

Video: Cara jahit alas kaki dari kain atau kain perca.

Assalamu'alaikum.


Video: Cara jahit alas kaki dari kain atau kain perca.


Alhamdulillah. Akhirnya, siap jugak alas kaki sempoi aku ni. Dah lama sebenarnya nak cuba buat alas kaki sendiri tapi asyiklah tertangguh je.


Sebenarnya, dari semalam lagi aku mula jahit alas kaki ni. Gigih aku selongkar storage box dan almari untuk cari kain lapik bawah tu. Maklum la, semangat nak mencuba tu tengah mencanak naik. 😁😁😁


Aku tak gunakan kain perca sebab malas nak potong kecil-kecil. Nak kena gosok lagi kain tu. Tak kuasa aku aihh..! Baiklah aku gunakan terus kain cotton yang dah lama aku beli ni. Murah je kain cotton ni. Satu meter dalam 3-4 ringgit je. Beli la empat meter dan potonglah sepanjang kain tu. Lebar dia aku buat empat inci.


 Kain lapik (putih) tu mak aku beli. Bertahun dah kain tu. Tebal kainnya.


 Mulakan jahit dari tepi. Lupa pulak aku nak ambil gambar mula-mula tu sebab asalnya takde niatpun nak masukkan dalam blog. 😉😉😉 Kain yang lebar empat inci tu aku lipat dua.








 ^
Lintang pukang jahitan bahagian bawah ni. Haha.
v



^
Dah siap dah..! Alhamdulillah. Tak sia-sia duduk lama-lama menjahit guna mesin jahit kayuh tu.
v



Kain ni bakal jadi alas kaki jugak ni. Tunggu aje la masa aku kerjakan dia. Haha.






p/s: Aku buat cincai je alas kaki ni sebab tak sabar nak tengok hasilnya. 😂😂😂 Lagipun, nak letak kat kaki je kott.. 😏😏😏
.

Sunday, May 24, 2020

Resepi kuah kacang sedap baq ang..!

Assalamu'alaikum.


Resepi kuah kacang sedap baq ang..!


Aku memang jarang sangat buat kuah kacang. Tersangatlah jarangnya. Setahun sekalipun susah aku nak buat. Sebab apa? Sebab kuah kacang aku kurang sedap. Haha. Tu yang aku selalu beli je kuah kacang dari tokey satay yang rumah dia selang dua buah rumah dari rumah aku. Benda sedap yang boleh dibeli, buat apa susah-susah nak buat, kan? Haha.


Disebabkan tahun ini raya versi #PKP, maka akupun gigih la buat kuah kacang tu setelah lama aku tak membuatnya. Gigih tu pergi search cara buat kuah kacang di facebook yang akhirnya menemukan aku dengan video yang dikongsikan oleh page Buat Orang Lapo. Aku ikut resepi dan cara yang dikongsikan tapi kalau dah namanya aku, memang akan ada olahan sikit untuk aku sesuaikan dengan citarasa aku. Ini bukan derhaka pada resepi tapi sekadar untuk mencuba dan mencari kelainan. 


Sebelum terlupa, aku letak kat sini resepi kuah kacang aku tu. Akupun ada kongsikan di wall facebook peribadi aku incase senang untuk aku cari balik untuk rujukan.


Bahan A:

5 cawan kacang tanah yang dah siap digoreng dengan 1 cawan minyak masak. Lepas tu kisar dengan air. Ikut la nak letak banyak mana air tu. Janji blender tu bergerak.  Dah siap, masukkan dalam bekas dan ketepikan sekejap.

500 ml air - Ini air lain ( tidak termasuk air untuk kisar tadi).


BahanB:
2 labu bawang besar.
3 ulas bawang putih.
2 sudu makan udang kering.
Segenggam ikan bilis.
**Kisar semua bahan ni.

3 senduk cili kering kisar - tengok pada tahap kepedasan cili kering tu.
1 batang serai - dititik.
1 cawan minyak untuk menumis.


Bahan C:
2 ketul gula nesan - gula melaka yang kecil nipis tu - potong untuk cepat hancur.
1 senduk gula perang.
Garam secukup rasa.
2 sudu makan kicap manis.


Bahan D:
1 sudu makan tepung gandum - bancuh dengan sedikit air.


1- Tumiskan bahan B hingga garing/pecah minyak.
2- Lepas tu, masukkan bahan C. Masak hingga sedikit mendidih.
3- Kemudian, masukkan bahan A. Masak hingga mendidih. Kacau selalu dan api sederhana besar.
4- Agak-agak dah nak masak, masukkan bahan D. Kacau dan biarkan mendidih lagi. Rasa dulu sebelum tutup api. Jika rasa dah okay, boleh la tutup api dapur tu.
5- Siap!




Alhamdulillah, sedap kuah kacang ni. Kena dengan selera aku. Sebab tu aku kongsikan resepi tu kat sini. Kalau kuah kacang tu tak sedap, takdenya aku nak kongsikan resepi dia. Benda tak sedap, buat apa nak kongsi, kan?


p/s: Terima kasih pada page Buat Orang Lapo yang sudi berkongsi resepi kuah kacang tu.
.

Thursday, May 21, 2020

Biskut raya #PKP.

Assalamu'alaikum.

Biskut raya #PKP.


Walaupun raya tanpa tetamu di musim PKP ini, aku gigihkan jugak diri untuk buat sejenis dua biskut raya. Mulanya aku merancang nak buat tiga jenis biskut tapi disebabkan ada kain kastemer yang tak siap sebab kain dia tak cukup dan dia bagi kain tambahan dah agak lewat, maka, aku terpaksa korban sejenis kuih raya iaitu tart gulung. Jadi, takde la aku buat tart gulung tu sebab dah tak sempat. Lagipun, semangat nak berayapun tak berapa nak ada. 


Mula-mula, aku buat biskut bubble rice. Aku buat satu adunan je. Jadi la tu. Buatpun sekadar buat syarat je.




















Keesokannya pulak, aku buat biskut coklat chips. Aku buat satu adunan jugak.














Lepas je selesai buat biskut coklat chip ni, aku buat pulak tapai pulut. Ini pertama kali aku cuba buat tapai pulut ni. Buatpun sikit je. Untuk percubaan, aku cuma buat dua cawan pulut je.







Alhamdulillah, petang raya tu, dah boleh makan dah tapai pulut tu. Elok kejadiannya. Seronok tak terkata. Maklum la, pertama kali mencuba. Aku makan tiga sudu je. Selebihnya, adik dengan abang aku yang makan. Benda sikit, tak cukup la untuk dorang tu. Dah la dorang tu berhantu dengan tapai pulut ni. Haha.





p/s: Berhenti kat sini dulu yaa.. Nanti sambung lagi dengan cerita yang lain pulak. Itupun kalau rajin la nak masukkan cerita tu kat dalam blog ni. 😉😉😉
.

Wednesday, May 20, 2020

Viral: Cara bersihkan bontot kuali yang berkerak tebal.

Assalamu'alaikum.


Viral: Cara bersihkan bontot kuali yang berkerak tebal.

Baru-baru ini, aku ada ternampak satu post berkaitan cara untuk hilangkan kerak tebal pada bontot kuali. Maka, akupun ikut la rapat-rapat post tersebut. Tak nak la ketinggalan untuk tahu apa kisahnya, kan?


Sebelum cuba rebus kuali ni, aku dahpun kikis kerak tebal kat bontot kuali tu guna pisau dan sabun basuh buku. Dua tiga hari jugak la aku buat kerja mengikis kerak ni. Tapi masa ni aku cuma kerjakan dua buah kuali je. Namun hasilnya tidak begitu memuaskan sebab masih banyak lagi kerak yang degil tak mahu tanggal.










Apabila aku tengok post yang orang tu kongsikan, akupun gigih keluarkan semua kuali yang ada kat dapur aku tu. Kebetulan, bahan-bahan yang diperlukan tu ada dekat dapur aku. Maka, dengan sepantas kilatnya akupun mulakan sesi merebus kuali. Kah..! 


Aku ada kongsikan di wall facebook aku di sini tapi aku nak jugak kongsikan dalam blog untuk rujukan di masa akan datang. Gittew..! Macam la ada orang nak baca. Ahak..!







Kuali leper ni, memang degil sungguh. Dia punya degil tu tak boleh bawa bincang. Jenuh dok kikis kerak tu, gosok dengan dawai kasar dan dawai halus, luaknya sikit je. Kerak dah berpuluh-puluh tahun gamaknya, memanglah susah nak hapuskan.



Dua buah kuali ni tak berapa licin. Memang degil betul kerak tu. Rebus sampai mendidih-didih air tu pun kerak susah nak tanggal. 


 ^
Masih tak puas hati sebab tak berapa licin. Kena sental lagi ni.
v

 ^
Dua buah kuali ni paling degil kerak dia. Maklumlah, kerak dah bertahun-tahun, memanglah susah nak hapuskan. Tapi dah okay la sikit rupa dia jika nak bandingkan dengan sebelum rebus. Heh.
v


Bahan-bahan yang aku gunakan untuk merebus kuali aku ni adalah:

Bikarbonat soda - aku gunakan separuh botol. Nak guna lebihpun takpe jika kerak tu terlalu tebal.
2 biji lemon - hiris. Lebihpun takpe.
Satu ketul kecil sabun mandi.

Rendam semua kuali berkerak dalam kuali yang besar dan rebus sampai mendidih. Lepas tu, keluarkan kuali tu dan mulakan kikis kerak tu dengan pisau. Kikislah sampai puas hati. Jika masih ada kerak, rendam lagi dalam air mendidih tu.


Okay dah kot. Tak larat dah nak menyental. Mencurah-curah peluh aku mengalir keluar.
v


Dan, inilah hasil dari merebus kuali tu. Akhirnya, hilang sudah segala kerak yang tebal di bontot kuali tu. Kalau adapun, tinggal sikit-sikit je lagi. Takpe, nanti perlahan-lahan aku tenyeh lagi sampai habis semua kerak tu.





Terima kasih banyak-banyak aku ucapkan pada tuan punya post sebab berkongsi ilmu untuk hilangkan kerak tebal pada bontot kuali.

p/s: Di mana ada kemahuan, di situ ada jalannya. Yang penting, nak buat atau tak nak buat je. Kan?
.