Assalamu'alaikum.
Jeruk mangga #PKP.
Hari tu, aku ada buat jeruk mangga ni. Aku gunakan mangga telur yang sedang berbuah di pokok. Kali ini buahnya tidaklah sebanyak dahulu sebab dahannya baru dicantas tapi yang ada ni pun tak termakan jugak.
Kat bawah ni, semua gambar jeruk mangga yang dah siap. Aku takde la ambil gambar dari mula proses sebab memang takde niatpun nak masukkan dalam blog. Tapi entah macam mana, termasuk jugak cerita jeruk mangga ni kat sini. Hahaha.
Cara aku buat jeruk mangga ni mudah je. Mula-mula sekali, potong bahagian kat tangkai tu. Lepas tu, belah dua dan belah lagi dua. Kalau ada empulur, buanglah empulur tu. Seeloknya gunakan buah mangga yang masih muda yang empulurnya masih lembut. Dah selesai semua tu, basuh bersih-bersih dan masukkan dalam bekas besar atau botol. Masukkan sekali garam kasar dan dua sudu makan air kapur. Kacau-kacau rata dan tutup bekas tu. Sukatan garam tu kenalah pandai adjust. Kalau banyak sangat garam dia, jangan rendam terlalu lama sebab nanti takut jeruk tu terlalu masin.
Sesekali, kacaulah buah mangga tu untuk bagi garam dia sekata. Biarkan dalam tiga hingga empat hari atau sehingga warna hijau kulit buah mangga tu bertukar menjadi kekuningan seperti dalam gambar.
Apabila warna kulit mangga tu dah bertukar, keluarkan dan basuh dengan air paip. Basuh bersih-bersih. Lepas tu, masukkan sekali lagi dalam bekas atau botol tadi dan isikan dengan air masak dan masukkan sekali gula pasir. Gula tu biar banyak sikit. Kacau-kacau dan tutup bekas tu balik semula. Sesekali, kena buka bekas tu dan kacau untuk larutkan gula dia. Dalam masa dua tiga hari, dah okay dan boleh la dimakan.
Bagi jiran seorang sikit.
Ada orang, dia masak dulu air garam dan air gula tu. Aku malas nak masak sebab malas nak tunggu air tu sejuk. Lambat. Cuma masa rendam dengan air gula tu, aku gunakan air masak. Masa rendam dengan garam, aku gunakan air paip je.
p/s: Alhamdulillah di atas setiap rezeki yang Allah berikan. Semoga Allah sentiasa murahkan rezeki Cik Azz dan juga rezeki kita semua. Aamiin.
.
Alhamdulillah rezeki.
ReplyDeleteSedap jeruk mangga homemade. Lagi terjamin kebersihan dan bahan pe yang kita letak kan..
ReplyDelete