Assalamualaikum....
Sruuuutttttttt....!!!
Adik-adik aku ada balik sempena cuti Xmas ni. Mak akupun masak la siput sedut ni untuk dorang. Dan seperti biasa, menjadi tugas aku untuk memotong bontot siput tu.. Lenguh la jugak tangan nak habiskan memotong dua kilo siput sedut ni... Namun, disebabkan dah biasa buat, sekejap je dah siap.. Janji takde siapa yang kacau masa aku buat kerja pemotongan tu..
Batang dan ubi keladi tu mak aku yang siang. Kedua-duanya kena celur separuh masak dulu biar keluar semua getah dia. Lepas tu toskan dan lalukan air bersih ke atasnya. Beria-ia betul siput tu melarikan diri... ehehh...
Bila dah siap potong, cuci bersih-bersih sebab takut nanti ada serpihan kulit yang termasuk dalam gulai... Bahaya kalau terlepas masuk nanti.. Takut usus luka..
Potong bontot siput dengan pisau yang tajam. Aku gunakan bahagian mata pisau yang dekat dengan pemegang tu sebab senang nak ejas. Kalau guna mata pisau yang kat hujung tu, takut nanti terpotong jari la pulak.. Potong jangan terlalu pendek sebab nanti susah nak menyedut. Silap-silap haribulan, isi siput tu tak mahu keluar... Potong dalam anggaran tiga garisan yang ada kat kulit siput tu.. Kalau potong terlalu panjang takut nanti terpotong pulak isi siput tu.. Kalau isi siput dah pendek, nanti feel menyedutpun jadi pendek jugak.. Srut je bunyi dia nanti, bukan sruuuutttttttt... hihi...
Sruuuutttttttt....!!!
Masakkan kuah untuk siput tu dulu dengan bahan untuk menggulai. Bila dah mendidih, baru masukkan siput dan batang serta ubi keladi yang telah dicelur tadi. Bila ubi keladi dah empuk, barulah boleh tutup api. Ayam goreng tu untuk anak-anak buah aku yang tak pandai nak menyedut. Manakala jelatah tu untuk menambah selera.. Tu mak aku suka...
Setakat ini je dulu.. Thanx for reading... :-)
p/s: Aku suka edit gambar kat photoscape sebab boleh ubah saiz dia jadi kecil. Bila saiz dia kecil, takde la gambar tu lambat nak keluar. Dalam erti kata lain, takde la memberatkan sangat masa loading berbanding masukkan gambar secara direct sebab kesemua gambar yang aku ambil, saiz dia mesti 1MB ke atas...
.
.
azz..nak gi siput..mak ai..sodap e tu..kak suko...tapi tak masak sendiri..kalau teringin pi kodai..makan..
ReplyDeletesodut sodut jangan tosodut sekali dongan cengkorang e tu dah la..haha..
ReplyDeleteumang aih. cam harkat lak kan. ado srut pendek, ado srut panjang. hehe
ReplyDeleteKak Erna>
ReplyDeleteSodap tak yg kodai tu masak kak..? Adik sey cakap kalau kek kodai, kuah ehh cair yoo.. Dah la mahal... huhu..
Kak Pah>
ReplyDeleteHehe.. Molampau la tu kalau tosodut kulit ehh..
Sey makan sikit yoo kak.. Konyang tengok orang lain monyodut.. hehe..
Tijah>
ReplyDeleteCamtu la ghoman ehh... Macam doa qunut gak kan.. Ado yang pendek, ado yang panjang... kehkehkeh...