Pages

Wednesday, July 17, 2013

Lempang laju-laju dengan Slap Chop..

Assalamualaikum...

Lempang laju-laju dengan Slap Chop.. 



Ehh, bukan lempang orang tau.. Ini adalah sejenis pemotong pantas yang diberi nama Slap Chop.. Dekat nak raya ni tentu banyak kerja nak buat kat dapur tu, kan.. Jadi, kalau tengok cara penggunaan benda alah ni, macam mudah je.. Just ketuk atau tekan je kepala Slap Chop tu.. Lagi banyak ketukan yang dibuat, lagi halus cincangan yang kita dapat.. Kalau ketuk sekali, makan potongan tu kira sekali je la..


Wooooaaaaaaaa.....!!! Sangatlah teruja tengok mamat ni mengetuk benda alah tu.. hahaha.. Memandangkan mulut Slap Chop ni tak berapa besar, maka kenalah belah atau potong dulu mana-mana bahagian yang agak besar, biar sesuai dengan mulut Slap Chop tu..



Siapa nak order benda ni, boleh la hantar mesej kat page Slap Chop ni..


Pelbagai jenis sayuran dan buahan yang boleh dicincang dengan mudah seperti bawang besar, bawang putih, tomato, lobak dan sebagainya dengan menggunakan Slap Chop ni. Tapi kalau kena buah yang agak keras, mau bengkak jugak tapak tangan nak mengetuk benda tu.. Kalau ketuk guna tukul besi boleh tak agaknya ya... hehe... Ingatkan syampoo je guna jaripun boleh.. Slap Chop ni pun boleh guna jari jugak.. Hebat tak..?


p/s: Jangan bagi anak buat main Slap Chop ni.. Kang ada pulak dorang masukkan bola hoki kat dalam tu... Wakakakaka... Haru je nanti...

Nasi Serai Udang Sheila Rusly..

Assalamualaikum...

Nasi Serai Udang Sheila Rusly..


Ada satu komen yang bertanyakan tentang resepi Nasi Udang Sheila Rusly dalam program Ketuk-ketuk Ramadhan hari tu. Komen tu datangnya daripada tuanpunya blog ni.. So, aku usahakan cari resepi tu kat page fb TV1..

Terima kasih sudi tinggalkan komen... :)


Dan kat bawah ni resepi Nasi Serai Udang ciptaan Sheila Rusly tu ya..

Bahan-bahannya:

3 pot beras brasmathi
1 sudu besar j
intan kisar 
1 labu b
awang besar 
4 ulas b
awang putih 
2 inci h
alia 
8 batang s
erai 
3 sudu m
ajerin adela 
3 sudu besar s
tok ayam 
1/2 tin s
usu cair 
1/2 kg u
dang 
Bawang goreng secukupnya

* bawang besar, bawang putih dan halia dikisar sekali.


Cara memasak kuah untuk nasi serai udang:

1) Panaskan 3 sudu besar marjerin adela.
2) Tumiskan jintan kasar.
3) Masukkan bahan yang dikisar.
4) Masukkan serai.
5) 3 sudu besar stok ayam.
6) Garam secukup rasa, kemudian masukkan udang.
7) Gaul rata sehingga udang separuh masak.


Cara memasak nasi serai udang:

1) Masukkan beras brasmathi ke dalam periuk nasi.
2) Masukkan susu cair dan air ikut sukatan.
3) Kemudian masukkan kuah serai udang tadi
4) Tunggu sehingga nasi masak.

p/s: Siapa yang rajin mencuba, dipersilakan mencuba ya.. Nasi serai udang ni Sheila Rusly masak masa tetamu jemputannya Memey.. Klik sini untuk tengok video tu..

Lain yang diharapkan, lain pulak yang jadi...

Assalamualaikum...

Lain yang diharapkan, lain pulak yang jadi...


Ingat lagi tak kat entry ini..? Nak tengok tak hasilnya..? Kat bawah ni gambar daripada entry tu.. Sila tengok semula entry itu berkenaan apa bagi mengelakkan kekeliruan di mata.. hehe..

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Tadaaaaaaaaaaaaa..........!!!!
Kehkehkeh...

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

Lain yang diharapkan, lain pulak yang jadi..
Subur la pulak pokok kentang tu...
Iya.. Ni la rupanya pokok kentang..
Aku ingatkan kentang tumbuh menjalar..
Rupanya elok je dia menegak..
Dah macam pokok bunga la pulak..
Hehehe...


Ada dua pasu jadi macam ni.. Pokok ros tak hidup tapi pokok kentang yang gemok.. adehhh...


p/s: Lepas ni boleh la kutip hasil kentang tu.. Wakakakakakakaka... Hambek kau... hehe..