Assalamu'alaikum...
Cencaru bakar versi aku.. hehh...
Sekejap tadi, dalam pukul lapan setengah, aku bakar ikan cencaru ni untuk lauk malam ni.. Ikan tu aku keluarkan dari peti sejuk sejak petang lagi.. Mula-mula ingat nak goreng kosong macam tu je.. Alih-alih terlintas pulak idea nak cuba bakar gunakan kuali empat segi yang aku guna masa first trial pancake hari tu..
Gaul dan ratakan semua bahan.. Kalau nak perap sekejap pun boleh tapi aku takde perap-perap pun.. Terus je bungkus dengan aluminium foil ni..
Lepas tu aku bakar macam ni.. Tutup dengan tray buat biskut atas dia.. hehe.. Guna api perlahan je.. Dalam masa lebih kurang 25-30 minit, dah mula bau semerbak dah yang menandakan dah boleh tutup api dah.. Tapi sebelum tu check dulu la samada kentang dah empuk atau belum..
Dan inilah hasilnya selepas dibakar.. Kentangpun dah cukup empuk.. Isi ikanpun dah cukup rasa dah.. Perfect..!! Oh la la...! Cehhh... hahahaha...
Dan aku perahkan sedikit limau air limau nipis.. Selebihnya tu biar je.. Jika nak lagi rasa masam limau tu, boleh perah kemudian..
Bahan-bahan takde sukatan khusus.. Aku main terjah je tabur dan gaul.. hehe.. Yang buat aku terkejut, tak lama lepas tu kentang tinggal seco'et je.. Abang aku ni memang hantu kentang betul la.. haha..
p/s: Tak payah dah bakar masuk oven atau microwave.. Senang punya kerja.. hehe.. Main tenggek atas dapur gas je.. Asap pun takde.. Ni la cencaru bakar versi aku... haha..
Rajinnya Cik Azz masak. Mata ikan kat gambar ke2 tu macam tak merelakan diri dia dimasak dan diambil gambar heheh
ReplyDeletemudahnya... potong potong gaul dan bakar... senang masak ikan bakar ni kan...
ReplyDeletesalam kenal salam singgah
singgah sini.. jemput blogwalking tmpat sy =)
ReplyDeleteSalam singgah =)
ReplyDeleteseronoknyermelukis.blogspot.com