Assalamu'alaikum.
Sonang yo buek ehh!
Nak memasak ni senang je. Pilih je menu yang simple, mudah dan sempoi. Apa yang penting, jangan cerewet macamlah tekak tu tekak orang kaya. Heh.
Ni antara menu aku yang paling sempoi. Dari zaman kerja dulu sampailah sekarang, menu ni la yang aku selalu buat. Walaupun nampak sempoi, tapi ia totap sodap! Ahaha.
Menu aku yang sempoi ni nama dia ikan kembung goreng buncis berkicap. Bantai je la nak letak nama apapun. Hehe. Sonang yo nak buek menu ni.
Mula-mula siang ikan kembung dan bersihkan macam biasa. Lepas tu lumur dengan garam dan serbuk kunyit. Gaul rata dan goreng. Dah masak, masukkan dalam bekas dan ketepikan sekejap. Aku ni peminat tegar ikan kembung. Hehe.
Lepas tu, dengan menggunakan minyak lebihan goreng ikan tadi, tumiskan bahan tumbuk iaitu bawang putih, bawang merah, halia dan cili merah. Minyak tu jangan banyak sangat la ya. Apabila dah naik bau, masukkan pula hirisan bawang besar. Kemudian, masukkan dua sudu makan sos tiram. Kacau-kacau la sekejap biar sekata. Lepas tu, masukkan kacang buncis dan kacau rata. Akhir sekali, masukkan kicap manis dan kicap masin secukup rasa. Masak sampai kacang buncis tu masaklah. Haha.
Apabila dah siap, curahkan aje sayur buncis tadi ke dalam bekas yang berisi ikan kembung goreng tadi. Dah siap satu menu. Sonang yo buek eh, kan? Kehkehkeh.
Walaupun menu ni ringkas dan sempoi je tapi jika kita malas memasak, tak menjadi jugak. Kiranya aku ni rajin jugak la memasak. Ahahaha.
p/s: Ada sesetengah orang tu, nak siang ikanpun tak reti. Malahan, ada yang geli nak siang ikan tu. Adeh, boleh pengsan aku dengan orang macam ni!
akak kalau maleh goreng tolo yo..tu baru namo sempoi he he..
ReplyDelete