Pages

Wednesday, February 28, 2018

Adenium: Percubaan untuk bonsaikan dia.

Assalamu'alaikum.

Adenium : Percubaan untuk bonsaikan dia.


Hari tu, aku ada ternampak beberapa posting berkaitan dengan pokok adenium yang dibonsaikan di dalam grup kebun bandar. Maka, akupun rajin la baca komen-komen yang ada sebab dalam komen tu, banyak tips yang ahli grup kongsikan. 




Dan pagi ini, akupun bongkar la pasu pokok adenium aku tu. Nak jugak tu cuba. Ehh, mesti la. Kalau orang lain boleh buat, kenapa aku tak boleh buat pulak, kan? Haha.


Baru keluar dari pasu. Serabut lagi.


Selepas dibersihkan dan dipotong akar-akar halus yang tidak dikehendaki.


Jemur sampai kering sebab pokok dah luka kesan dari kena potong. Pokok yang dah luka, kena elakkan dari kena air. Sebab tu kena jemur dulu. Ini info yang aku dapat dari komen yang ada.


Mula-mula, ingatkan nak bonsaikan sepokok je. Tapi lepas tu, melarat pulak ke pokok yang lain. Haha. Pokok yang ini seksi gila! Jangan ada yang naik stim dah la. Kahkahkah!




Ooppss...!!


Dan akhirnya, punggah pulak pasu adenium yang ketiga. Cukuplah dulu punggah tiga pasu adenium ni. Tengok dulu perkembangannya macam mana. Jangan kojol terus pokok adenium aku ni dah la. Mau meraung aku nanti. Haha.


^
Hepi betul dia ni. Depan belakang hepi. Siap depangkan tangan lagi tu. Haha.
v



Aku biarkan dulu ketiga-tiga pokok adenium ni kat tempat redup untuk sehari dua supaya getah pada bahagian yang dipotong tu kering dengan baik. Dah kering getah tu, barulah boleh tanam balik semula.



p/s: Nak cari ilmu, kenalah rajin membaca, bukannya rajin meminta semata-mata. Ehh..!
.

Monday, February 26, 2018

Terapi jiwa, minda dan mata.

Assalamu'alaikum.

Terapi jiwa, minda dan mata.


Alhamdulillah. Pagi ini, dapat menghadirkan diri untuk ke kelas mengaji. Lagi banyak kita membaca, lagi banyak yang kita tak tahu. Makanya, jangan berhenti dari terus mencari ilmu. #Notetomyself.




Balik dari kelas mengaji, terpandang pulak pokok anggerik desa ni sedang berkembang. Alhamdulillah, harum mewangi bau dia.





p/s: Seronok berganda.
.

Saturday, February 24, 2018

Cerita fasal masak lagi. 😊

Assalamu'alaikum.

Cerita fasal masak lagi. ðŸ˜Š

Entri hari ini berkaitan dengan masak dan makan lagi. Dan juga ada kaitan dengan kebun mini aku. 




Asalnya, aku nak masak lemak cili padi ikan sardin bersama dengan bendi. Lepas tu, tengok pulak kacang panjang merah ada beberapa urat, maka akupun ambil keputusan untuk lebur je semua tu sekali harung. Haha.





Dan, siap la sudah masak lemak cili padi aku tu. Senang je aihh. Yang penting, kelapa dah ada orang yang parutkan dan cili padi dah sedia dikisar. Heh.










p/s: Asyik masak asam pedas je. Kali ni, tukar masak lemak cili padi pulak. Aku ni nama je orang noghoghi tapi jarang sangat masak lemak cili padi.
.

Friday, February 23, 2018

Masak apa hari ni..?

Assalamu'alaikum.

Masak apa hari ni..?

Masak apa? Aku masak yang ringkas je. Jadi la. Masak untuk makan dua orang je; aku dengan abang aku.


 Ini ikan tongkol goreng sambal. Sambal tu pulak adalah sambal yang aku belajar dari facebook hari tu yang aku frozen-kan. Senang betul kerja memasak apabila ada sambal yang dah siap  frozen ni.




Aku goreng sayur yang dipetik dari kebun mini aku. Aku petik sawi dan sawi kailan jepun tapi untuk hari ini, aku cuma masak sawi je dulu. Nanti masak semua takut tak habis pulak. Dah membazir je. Biarlah masak sedikit asalkan habis dimakan.





Kuah asam pedas semalam ada lagi sikit. Ikannya dah takde. Jadi, aku panaskan kuah tu. Sayang nak buang sebab kuah tu sedap! Hahaha. Isi bakul angkat sendiri namanya ni. Heh.






Dan inilah sayur-sayur yang aku petik dari kebun mini aku tu. Inilah seronoknya apabila menanam sendiri di rumah. Tak perlu terkocoh-kocoh nak ke pasar untuk membeli sayur. Buka je pintu dapur, dan terus nampak pokok sayur. 



 Esok giliran awak pulak kena goreng, tau. :D




p/s: Alhamdulillah. Berbudi pada tanah, insyaAllah, ada hasilnya. Jadinya, moh la kita sama-sama berbudi pada tanah. Takde tanah lapang, boleh aje beli tanah dalam kampit. 
.

DIY: Cara mudah nak tarik pasu.

Assalamu'alaikum.

DIY: Cara mudah nak tarik pasu.


Tak larat nak angkat pasu? Apa susah, gunakan aje tempat letak tong gas ni. Seeloknya guna yang besi la, baru kuat sikit. Lagi elok jika letak dulu minyak pelincir kat besi bahagian roda tu untuk elakkan dia berkarat. Kalau dah berkarat, memang tak bergerak la roda tu nanti. 






Sebenarnya, idea nak jadikan pelapik tong gas ni sebagai 'kereta roda' untuk tarik pasu bermula masa aku dok ukur kelebaran daun pokok bendi ni. Aku memang dah tak pakai dah pelapik ni. Ada tiga pelapik macam ni tapi dua tu rodanya dah tercabut. Mana kala satu lagi tu masih lagi elok. Cuma aku dah tak gunakan sebab kucing selalu kencing kat pelapik tu. 




Apabila idea datang, akupun apa lagi, cepat-cepat laksanakan misi DIY aku tu. Syukurlah Allah permudahkan usaha aku ni. Nak guna tali, tali dah sedia ada dan tak perlu selongkar stor untuk mencari. Nak cari tempat pemegang tu, kayu pendek tu pun dah ada jugak. Alhamdulillah, senang kerja aku. Tak perlu ambil masa yang lama.





Seronok pulak dok main tarik-tarik ni. Haha.



Lepas je siap, terus aku gunakan pelapik ni untuk tarik pasu yang aku tanam dengan anak pokok kobis bulat ni. Walaupun pasu ni takde la berat sangat sebab tanahnya sikit tapi dengan menggunakan pelapik beroda tadi, kerja aku menjadi lebih mudah dan pantas.





Dah siap dah alih kesemua pasu anak pokok kobis bulat ni ke tempat yang lapang, yang terdedah pada cahaya. Anak kobis ni dah stabil, baru boleh letak kat tempat terbuka supaya pembesarannya tidak terganggu.





Dah senang sikit kerja aku. Takde la sakit pinggang nak angkat pasu jauh-jauh. Biasa letak pasu atas kereta tolak tapi nak angkat pasu tu masuk ke dalam kereta tolak tu satu masalah jugak sebab kereta tolak tu tinggi. Dah la pasu banyak yang besar dan berat. Ni guna pelapik beroda ni, senang je sebab dia rendah.


p/s: Siapa nak cuba buat, dipersilakan. 
.

Thursday, February 22, 2018

Cubaan menanam nanas madu dari jambul.

Assalamu'alaikum.

Cubaan menanam nanas madu dari jambul.


Cuti raya cina hari tu, kakak aku ada bawa balik dua biji buah nanas yang ditanam di sekitar pejabatnya. Katanya, itu adalah nanas madu. Buah nanas tu kecil je. Besarnya lebih kurang sebesar tapak tangan tapi rasanya memang manis.


Akupun, ambil la jambul nanas tu dan cuba la tanam. Memandangkan aku belum sempat nak sediakan tempat untuk tanam jambul nanas ni, maka aku tanam untuk sementara waktu di dalam botol minyak masak terpakai ni. Nanti kalau dah stabil dan berakar, barulah aku alihkan ke tanah ataupun tanam sahaja dalam pasu sebagaimana aku tanam kobis bulat aku tu.





Aku kalau nak tanam apa-apa pokok, aku akan siram dahulu tanah tu. Lepas tu, barulah aku buat lubang dan masukkan pokok. Kemudian, aku padat-padatkan tanah pada bahagian pangkal pokok tu dan tak payah siram dah sebab kalau siram, nanti kedudukan pokok tu akan berubah. Jika nak siram jugak, kena padat-padatkan balik semula tanah kat pangkal pokok tu sebab takut nanti pokok tu bergoyang dan akar pokok tak dapat nak 'ikat' tanah tu. 


Kalau tanam pokok dari polybag, tak payah siram dulu tanah dalam lubang sebab tanah dalam polybag tu dah kuat dah ikat akar pokok. Dah tanam, baru siram.






Dan ini pula perkembangan terkini pokok nanas yang dah lebih dua tahun aku tanam. Buahnya dah semakin membesar. Alhamdulillah. Seronok tengok perkembangan nanas ni. Atas nasihat kakak aku, akupun balut la buah nanas ni untuk elakkan dimakan dek tupai atau kena cucuk dek lalat buah. Ini bukan nanas jenis MD2. Akupun tak tahu nanas ni jenis apa tapi jika ikutkan daripada buah yang dulu, buahnya memang jenis besar gedabak. Yang inipun aku tanam dari jambul.







Pokok nanas yang di bawah ini pulak, baru dua hari lepas aku tengok dah mula menampakkan buahnya. Lagi bergandalah keseronokan aku sebab pokok yang ini jugak dah lebih dari dua tahun Omak aku tanam. Yang ini tanam di belakang rumah. Kawasan agak terlindung sebab banyak pokok besar kat situ. 




Tak perasan sebenarnya masa bila buah nanas tu keluar. Tengok-tengok, nampak merah je kat pucuk tu. Terus la aku jenguk. Haha. Pengalaman pertama kali nanas kat atas tu berbuah, aku nampak pucuknya berwarna merah. Tu yang aku dapat rasakan yang pokok nanas yang ini dah berbuah. Alhamdulillah.


Hai awak! Selamat datang ke dunia. Moga awak kuat untuk meneruskan hidup. Heh.


p/s: Tengok orang tanam nanas, akupun nak tanam nanas jugak walaupun tahu nanas ni memang makan masa yang lama untuk mengeluarkan buahnya.
.

Tuesday, February 20, 2018

Belajar buat sambal dari facebook. 😉

Assalamu'alaikum.

Belajar buat sambal dari facebook. 😉


Sejujurnya, aku memang tak pandai buat sambal. Disebabkan akupun kurang menggemari sambal, maka akupun tak kisah jika aku tak pandai buat sambal ni. ðŸ¤­ðŸ¤­ðŸ¤­


Tapi, disebabkan aku ada rasa ingin belajar, maka petang tadi, akupun belajar la buat sambal ni. Ni kira sambal asas je. Maknanya, boleh dipelbagaikan kegunaannya. Kalau dah goreng ikan, boleh je salut sambal ni kat ikan tu. Boleh jugak jadikan sambal untuk nasi lemak. Itu yang sebenarnya yang buatkan aku belajar buat sambal ni sebab nak buat sambal untuk nasi lemak.


Okay, jom tengok gambar dan penerangan yang aku tulis sekali bawah gambar tu. Macam biasa la, kan. Sebelum tu, aku nak bagi AMARAN dulu ya. Tolong jangan kutuk kuali aku tu. Itu kuali rare tu. Telinga sebelah dah takde. Siapa kutuk, nanti telinga dia pulak yang hilang sebelah. Hahaha. Gurau je. 


 Aku gunakan enam biji bawang merah, dua biji bawang besar dan segenggam ikan bilis. Kisar dengan minyak masak. Minyak masak tu sama paras dengan bahan dalam blender tu. Kisar halus. Ikutkan resepi asal, takde letak ikan bilis tapi aku saja nak letak untuk buat kelainan.


 Panaskan minyak dan apabila minyak dah panas, curahkan semua bahan kisar tadi. Masak hingga berbau harum.


 Apabila dah agak garing, masukkan tujuh sudu makan cili kering kisar. Masak hingga pecah minyak.


 Kemudian, masukkan dua sudu makan sos cili. Kacau sebati dan biarkan sekejap. Api dapur jangan besar sangat ya.


 Dalam resepi asal, gunakan 4 sudu makan gula pasir tapi aku tukar kepada sekeping gula nisan. Mula-mula aku masukkan setengah keping dulu. Lepas tu aku rasa. Macam kurang je rasa dia. Akupun masukkan lagi setengah keping gula nisan tu. Baru ngam!


 Lepas tu, masukkan dua sudu makan sos tomato. Disebabkan kat dapur aku takde sos tomato (sebab aku tak suka makan sos tomato), maka aku gunakan je sos tomato KFC ni. Haha. Aku gunakan dua peket.


 Akhir sekali, masukkan garam kasar. Kacau-kacau sebati dan masaklah sampai sambal tu menggelegak. Sebelum tutup api dapur, rasa dulu manis masin sambal tu. Oh ya, aku lupa nak letak daun pandan. Hehe. Kena letak daun pandan untuk dapatkan sambal yang wangi.





Okay. Dah siap dah sambal aku ni. Dah aku masukkan ke dalam bekas kecil untuk aku frozen-kan. Nanti jika malas nak masak, keluarkan aje sambal frozen tu. Heh.


Aku gunakan resepi dari grup MAHN ni. Cuma ada la bahan yang aku tak masukkan. Aku ikut kesesuaian aku tapi tidaklah aku ubah semua sekali. Terima kasih atas perkongsian resepi sambal nasi lemak tu.


p/s: Maaf ya sebab gambar agak gelap sikit. Maklum la, aku buat sambal ni pukul tujuh petang tadi. Malas pulak nak edit bagi cerah sikit. 🤭🤭🤭
.