Jom la layan gambar terkini pokok sayur di kebun mini aku kat sebelah dapur tu. Kulihat hijau gitu.. Haha.
Dan kulihat putih jugak sebab pokok kucai sedang meriah berbunga. Yeaa...! Akhirnya, berbunga jugak pokok kucai aku tu. Alhamdulillah. Saja nak tengok perkembangan dia. Nanti ada benih, boleh la cuba semai pulak. Benih kucai yang dibeli tak pernah cambah. Haha.
Abang aku kat rumah ni, suka sangat makan kuih cakoi ni. Asal ada je pekan sehari, mula la dia membeli. Sekali beli, RM2 untuk lima ketul cakoi.
Jadi, akupun cubalah buat sendiri. Cara nak uli doh tu, aku rujuk kat Youtube. Dua hari berturut-turut aku buat. Amekaww.. Makan la puas-puas. Aku makan sikit je sebab tak berapa gemar sangat dengan kuih cakoi ni.
3/4 cawan air suam. 2 sudu kecil yis. 2 sudu makan gula pasir. **Campurkan semua bahan dalam bekas. Kacau sebati dan perap hingga yis kembang/berbuih.
2 cawan tepung gandum. 1 sudu teh garam. 1 1/2 sudu makan minyak jagung/minyak sayur/minyak masak. **Masukkan semua bahan ke dalam bekas berisi yis tadi dan adun sebati hingga menjadi doh. Cara adun macam buat roti atau pau. Cuma tak perlu beria uli.
Sebelum goreng, tarik dulu doh tu biar panjang sikit sebab doh ni memeri.
p/s:Pertama kali buat. Skill tak dapat lagi. Yang penting, ada usaha nak buat. Barulah dapat pengalaman. Kan? Abaikan rupa cakoi dan rupa kuali aku tu. :p:p:p .
Bahan aku olah sendiri. Ikut resepi yang aku tengok hari tu, dia cuma letak bawang putih dan isi ayam. Ni resepi aku;
1 cawan beras - basuh dan toskan. 1 mangkuk ayam - aku guna bahagian kepak dan yang ada tulang. 2 biji bawang merah - kisar. 3 biji bawang putih - kisar. 1/2 inci halia - kisar. 1 genggam ikan bilis - kisar. Sedikit minyak untuk tumis. 10 cawan air - guna cawan yang sama sukat beras. Garam dan bahan perasa (jika suka letak) secukup rasa. Sedikit daun sup dan daun bawang - hiasan.
Cara:
Tumiskan bahan kisar. Dah naik bau, masukkan ayam. Kacau-kacau sikit hingga ayam dah kecut (putih). Kemudian, masukkan air. Masak dengan api yang sederhana. Sentiasa kacau untuk elakkan bubur berkerak. Lagi 3 minit nak tutup api, masukkan garam kasar dan bahan perasa. Kacau-kacau. Dah siap! Hiaskan dengan hirisan daun sup dan daun bawang.
p/s: Sampai jumpa lagi naaa... Banyak benda nak update tapi sebab laptop tak beli lagi, maka semuanya jadi tergendala.