Assalamu'alaikum.
Buat lagi tepung goreng pisang rangup homemade.
Memandangkan pisang kematu yang aku beli hari tu masih ada lagi (dah kau beli sampai tiga sisir, opkos la ada lagi), maka, akupun buat lagi bancuhan untuk tepung goreng pisang rangup tu. Tapi kali ini, aku add on tiga bahan lagi untuk penambaikan. 😍😍😍
Kali ini, aku ikut resepi dari Normala Saad. Beliau ada kongsikan resepi beliau di dalam entri aku yang ini. Cumanya, aku tak masukkan tepung beras. Masih lagi kekal dengan tepung gandum.
Resepi masih sama. Cuma ada tambahan sikit. Disebabkan aku nak goreng tempe sekali dan pisangnya lebih sikit dari hari tu, maka sukatan tepung gandum tu aku tambah sikit.
2 senduk makan tepung gandum.
1 sudu makan gula pasir.
1 sudu makan planta.
2 sudu makan minyak masak.
1/2 sudu teh garam.
2 sudu makan air kapur.
1 sudu teh serbuk kunyit.
Air suam secukupnya.
Gaulkan semua bahan kecuali air. Bahan dah sebati, baru masukkan air sedikit demi sedikit sehingga mencapai kepekatan yang kita kehendaki.
p/s: Alhamdulillah. Sedap. Tak percaya? Cuba buat dulu maaa.. 😀😀😀
.
Itula kan kena cuba buat dulu baru tau sedap ke tidak. Boleh buka gerai jual goreng pisang dah.
ReplyDelete