Pages

Thursday, December 27, 2018

Cara mudah jahit cadar dan sarung bantal untuk katil bujang.

Assalamu'alaikum.

Cara mudah jahit cadar dan sarung bantal untuk katil bujang.


Phewww...!! Seharian ini, gigih aku buat kerja berkaitan dengan jahitan. Pagi tu, aku buka semula jahitan pada langsir sliding door ni. Langsir ni kakak aku yang bagi kat aku. Tak tahulah siapa yang jahit sebab jahitannya sangat tidak kemas. Kain ni jenis kain jersey dan ia bergetah. Jadinya, jahitan tu jadi rapat sangat.




Penat menetas jahitan, aku ketepikan dahulu langsir sliding door tadi. Renyah oii nak buka semula jahitan ni. Sebelum mood aku jatuh merudum, baiklah aku letak ke tepi dahulu. Haha.


Lepas tu, tiba-tiba je mood rajin aku datang untuk cuba buat sendiri cadar tilam yang ada getah tu. Gigih tu pi selongkar kain yang aku beli dahulu yang aku simpan dalam storage box. Punyalah bersemangat. Haha.


Maka, bermulalah sessi memotong kain untuk buat cadar dan sarung bantal untuk katil bujang yang ada di bilik jahitan aku ni. Aku cuma ambil ukuran secara kasar je dengan berpandukan pada cadar dan sarung bantal yang dah siap. Kain yang aku gunakan ialah bidang 45 inci.


Lipat dua kain dan letak je sarung bantal yang sudah diterbalikkan dahulu atas kain tu dan potong. Bahagian atas tu kena sambung sebab tak cukup panjang.


Ukuran untuk panjang cadar ni adalah 2 meter 7 inci. Semuanya 85 inci. Nak senang potong, ukuran tu bahagikan dua (85 inci bahagi 2 = 42.5 inci) dan lipat dua kain tu ikut ira kain (memanjang). Lepas tu, potonglah kain tu. Takde la kita terkangkang-kangkang nak pi ukur kain yang panjang tu. 

[Yang dalam storage box besar sana tu koleksi novel aku. 
Siapa nak beli novel preloved, boleh la hantar mesej kat inbox fb aku. Sempat lagi tu promot. Haha]


 ^
Dah siap potong, lipat serong setiap bucu dan tandakan dalam 7 inci seperti dalam gambar dan jahit. Jarak dari lipatan tu ialah 1/2 inci. Aku takde potong-potong macam sesetengah cadar tu. Yang aku buat ni sebagai percubaan sahaja.
v

Gunting lebihan kain tadi.


Jahit tepi keliling sarung bantal dan cadar. Takde la susah nak kena kelepet. Kalau tak jahit tepi, takut nanti berbulu.


Tandakan 12 inci dari jahitan pada bucu tadi. Nanti nak letak getah kat sini.


^
Potong getah lebar 1/2 inci sepanjang 11 inci dan tandakan di tengahnya.
v



^
Penitikan setiap bahagian yang ditanda tadi.
v



 ^
Jahit dahulu pada bahagian yang dipenitikan tadi dan selepas itu, terus je jahit bermula dari tepi. Sambil jahit, sambil tarik getah tu. 
v
^
Cara jahit lebih kurang sama macam kita jahit getah pada hujung lengan baju.
v



Akhir sekali, boleh la jahit keliling cadar tadi. Basi jahitan dalam 1/2 inci.


 Cara jahit sarung bantal, ikut je contoh sarung bantal siap tu. Tak payah nak pening-peningkan kepala aihh..


 ^
Alhamdulillah. Siap sudah sarung bantal dan cadar untuk katil bujang kat dalam bilik jahit aku ni.
v


Sebenarnya, dah bertahun aku nak cuba jahit sendiri sarung bantal dan cadar bergetah macam ni tapi asyiklah bertangguh je. Apabila dah siap ni, ehh, rasa macam senang jugak membuatnya. Cuma kena lebihkan kreativiti dan kekemasan jahitan. Pertama kali buat, banyaklah yang kurang cantik. Maklum la, aku bukannya tukang jahit profesional. Aku sekadar tukang jahit kampung je. 


Mungkin lepas ni boleh beli kain cotton yang berkualiti sikit. Barulah nampak macam cadar beli. Kehkehkeh. Yang ni aku cuma gunakan kain cotton yang murah tu je. Jadilah sebagai percubaan.


p/s: Aku letakkan link ni kat sini untuk rujukan aku di masa akan datang. Manalah tahu lepas ni nak ambil tempahan jahit set cadar pulak, kan.. Nanti boleh la jahit lagi kemas dan elok. Apapun, terima kasih atas perkongsian.
.

Sunday, December 23, 2018

Langsir Senteng.. 😀

Assalamu'alaikum.

Langsir Senteng.. 😀


Hari ini, gigih aku sambung balik menjahit langsir untuk bilik jahit aku yang sekangkang tupai ni. Dari malam tadi aku mula jahit. Dah sakit pinggang, berhenti dahulu. Sambung pulak hari ini.






Akhirnya, setelah berhempas pulas, siap jugak langsir senteng aku ni. Sengaja aku buat senteng sebab pertama, kain memang tak cukup dan kedua, sebab rimas dah dengan langsir yang labuh sampai susah nak selak sebab tersekat dek perabot di tepi dinding tu.


p/s: Tak cantik tak apa. Bukannya nak masuk bertandingpun. Pelikpun takde hal la. Bukannya nak tunjuk kat satu dunia. Yang penting, jimat bajet sebab jahit sendiri. Kata kuncinya ialah JIMAT dan bukannya UTURN atau TURUN. Haha.
.

Wednesday, December 19, 2018

Resepi sardin roll aka sardin gulung.

Assalamu'alaikum.

Resepi sardin roll aka sardin gulung.

Siapa bosan? Takde mood nak berjimba-jimbi? Moh la kita masuk dapur dan godek apa yang patut. Hello, main masak-masak ni merupakan satu terapi jugak tau! 


Aku baru je keluar dari dapur ni haa. Jenuh dok bersilat kat dapur. Dah lama tak main masak-masak uli doh. Makanya, hari ini akupun merajinkan diri. Bosan tak tahu nak buat apa. Heh.


Kali ini, aku nak cuba buat sardin roll atau boleh juga dipanggil sardin gulung. Dia punya resepi dah bertahun-tahun aku simpan. Sejak dari muda remaja sampai dah tua ni ha, tak pernah sekalipun buat. Kah..! Eleh, jangan dok gelak sangat aiihh.. Korangpun sama je macam aku. Rajin simpan resepi tapi buatnya nan hado. Kehkehkeh.


Jom tengok gambar meh. Gambarpun separuh je sebab pada awalnya memang tak jangka nak buat sardin roll ni. Kiranya ni last minute punya plan la. Tambahan pula handphone kehabisan bateri dan terpaksa cas dulu. Tu yang takde gambar dari awal tu. Alih-alih dah masuk part menggulung je. Inipun bebola doh yang terakhir. Sempat la bateri handphone tu penuh. Dapat juga la ambil gambar bahagian ini. 




Tekan bahagian yang kat jari tu. Tujuannya supaya inti tak bersepah. Tapi aku dah separuh jalan baru ingat nak buat macam ni. Sebab tu yang mula-mula buat tu ada minyak yang meleleh keluar.




Ini adalah bahan yang aku gunakan untuk buat sardin roll aka sardin gulung ni.

Bahan untuk pastri/kulit sardin roll:

4 cawan tepung gandum. **
1 sudu makan tepung beras. **
1 sudu makan tepung jagung. **
1 sudu makan (rata) garam halus. **
2 sudu makan planta.
1/4 cawan minyak masak.
1 1/4 cawan air sejuk - anggaran. Jika kurang, boleh tambah lagi.


1- Campurkan semua bahan bertanda ** dalam bekas. 
2- Panaskan minyak masak bersama planta hingga planta cair.
3- Curahkan minyak masak/planta tadi ke dalam bekas berisi tepung. Biarkan sekejap.
4- Gaulkan bahan 1 dan 3 tadi hingga menjadi seperti serbuk roti.
5- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Anggaran uli dalam masa 5-8 minit.
6- Dah siap uli, tutup bekas tadi dengan kain lembab. Perap selama lebih kurang 15 minit. Jangan kurang. Lebih masa takpe. Tujuannya untuk sebatikan doh dan untuk melembutkan doh tadi.
7- Lepas tu, buat bebola kecil sebesar bola pingpong. Canai doh seperti gambar di atas. 


Bahan untuk inti sardin roll:

1 tin besar sardin cap ayam.
1 labu bawang besar - dicincang atau potong dadu.
2 ulas bawang putih - dicincang.
Garam secukup rasa.
2 sudu makan cili kering kisar - atau boleh juga guna cili padi - ikut suka masing-masing.


Masak macam kita buat sambal sardin. Masak hingga kering. Sambil kacau sardin dalam kuali, sambil tenyeh ikan sardin tu bagi hancur. Lagi kuat tenyeh, lagi cepat sardin tu hancur. Hahaha.


 ^
Dapat 46 biji sardin roll.
v


Jika nak ikutkan, sardin roll ni kena bakar dalam oven tapi aku ni jenis nak jimatkan letrik. Makanya, aku bakar sahaja di dalam kuali non stick ni untuk buat yang frozen.







 ^
Bakar sebelah dan dua-dua belah. Saja nak tengok perbezaan antara kedua-duanya. Mana yang sesuai untuk di-frozen-kan.
v


Yang bawah ini pula merupakan sardin roll yang aku goreng untuk dimakan segera. Alang-alang dah goreng sardin roll ni, goreng la sekali sosej tu. Dah bertahun-tahun tak beli dan makan sosej. Kali ni, beli dan makan balik semula. Sesekali, takpe kot. Heh.






p/s: Boleh la untuk makan sendiri. Sardinpun mahal oii.. Sardin cap ayam pulak tu.
.

Monday, December 17, 2018

Wink..! Wink..!

Assalamu'alaikum.

Wink..! Wink..!

Sebenarnya, aku dah tak tahu nak letak tajuk apa untuk entri kali ini. Kehabisan idea dah ni. Tu yang main letak je tajuk sebegitu. Heh.


Sebenarnya jugak, aku nak update gambar anak pokok kucai yang aku semai dari biji benih, juga dari pokok kucai yang aku tanam. Dia punya seronok tu, tak boleh nak digambarkan. Sudah tentulah suka berganda sebab selama ini semai biji benih kucai yang dibeli tapi satu biji benihpun tak cambah. Ni semai biji benih dari pokok sendiri, tumbuh pulak tu. Memang wajib gembira berganda ni. Haha. Apapun, alhamdulillah. Segalanya adalah dengan izinNya juga. Jangan lupa tu. Heh.




Sedang dok belek anak pokok kucai, ternampak la pulak seekor rama-rama yang cantik ni. Tengok dia macam lemah je. Nak bergerakpun susah. Rupanya, satu sayap dia macam dah patah. Alahai, kesiannya la haiihh.. Harap dia okay la dan boleh terbang balik semula.







Inilah dia pokok asal kucai aku tu. Kiranya, inilah ibu bagi anak kucai tadi. Sekarang, kucai ni dah gemuk balik semula dah sebab semua bunga dia dah habis musim. Mungkin lepas ni aku tak biarkan dia berbunga lagi sebab jika dia berbunga, pokoknya akan jadi kurus. Ini dari pengalaman dan pemerhatian aku la sepanjang aku tanam dan bela pokok kucai ni. Lain orang, lain pengalaman masing-masing, kan? So, jangan nak kecam je kerjanya. Kah..!






Pokok kunyit yang aku tanam kat tanah ni pun punyalah subur. Besar dan lebar daun dia. Mungkin sebab tanah kat situ sesuai untuk pertumbuhan dia. Tapi sesekali, aku ada jugak taburkan baja NPK 15 15 15. Tabur secara rambang je sebab kat kawasan situ ada jugak aku tanam pokok bendi dan pokok cili padi kampung yang tumbuh sendiri.





Pokok terung ni pun aku guna baja yang sama. Dah nampak dah dia punya pertumbuhan. Semakin membesar. Cuma tu la. Serangga kumbang macam ladybird tu suka sangat serang pokok terung ni. Aku dah tak tahu nak buat macam mana dah. Pasrah je la. Aku tak ingat ni terung apa. Yang pasti, bukan terung pipit. Heh.





Dan aku tanam juga anak pokok jambu bertih ni ke tanah. Asalnya aku semai biji kat dalam cawan plastik. Asyik lupa je nak ubah ke tanah. Lagi lambat ubah, lagi lambat la dia membesar. Harap lepas ni dia boleh la membesar dengan jayanya dan mengeluarkan buah yang sedap dan banyak. Aamiin.





p/s: Ini je la kerja aku. Dok kongsi gambar pokok yang aku tanam je. Bosan, kan? Tapi aku tak bosanpun sebab inilah terapi untuk jiwa dan minda aku. 😍😍😍
.

Sunday, December 16, 2018

Tambah lagi tempat untuk tanam sayur.

Assalamu'alaikum.

Tambah lagi tempat untuk tanam sayur.


Beberapa hari lepas, aku buat lagi tempat untuk aku jadikan port untuk aku tanam sayur. Aku sekadar susun je bata merah tu. Aku tak simenpun sebab nanti senang nak punggah balik. Mana la tahu jika hati dah jemu, kan? 


Bata merah tu aku beli dari jiran. Dia baru siap buat tembok dan bata tu ada lebih. Kiranya dia tolak kat aku la. Aku beli seratus ketul (?) bata tu. Satu ketul harga yang jiran tu jual adalah 40 sen. Maknanya, seratus ketul harga dia RM40. Tapi jiran aku tu kira RM38 je sebab ada bata yang dah sompek dan sememeh dengan simen. 




Jenuh la nak penuhkan kawasan tu. Aku baru masukkan tiga kampit besar tanah kat situ. Nak beli tanah, kenalah kumpul bajet dahulu, kan? Kalau boleh, aku nak gunakan tanah yang elok supaya di kemudian hari tak timbul masalah. Tu yang kena beli tanah dari nurseri. Tanah sawit ada je jual kat sini tapi aku serik dah nak beli. Takut terkena tanah yang keras atau banyak ulat perosak yang makan akar pokok. 





Sedang dok ralit susun bata, terbau la satu bauan yang sangat wangi. Kembang kempis la jugak hidung yang sedia kembang ni mencari dari mana datangnya bau wangi tu. Rupanya, orkid hutan aku ni dah berbunga. Tak perasan pulak bila masa dia keluar bunga. Tau-tau bau wangi je. Macam ni la bagus, kan? Maksudnya, dia keluarkan hasil dalam senyap. Heh.




Pegaga tu sebagai hiasan je tapi boleh je kalau nak makan samada buat ulam ataupun dimasak. Cumanya, dia agak liat la sikit. Aku kalau nak makan pegaga ni, aku ambil daun muda yang pokoknya aku tanam kat sebelah dapur. Sedap sebab lembut. Muda la katakan.😁




p/s: Terapi jugak ni. Heh.
.