Pages

Wednesday, June 24, 2020

Ubah lagi: Takdo kojo caghi kojo namo ehh..

Assalamu'alaikum.

Ubah lagi: Takdo kojo caghi kojo namo ehh..

Ni la namanya takde kerja cari kerja. Asyik la dok ubah-ubah pasu dan tempat pokok bunga. Takpe la. Buat kerja macam ni pun satu terapi jugak.












Akupun ada jugak pokok viral ni. 😁😁😁







 Ahh, macamlah dia yang buat kerja. Padahal dia tukang teman je. 😅😅😅



 Teman setia yang selalu menemani aku. Siapa lagi kalau bukan si Debot.







Baca dan hadamkan apa yang ada dalam gambar di bawah ini. 😉😉😉




p/s: Daripada melayan manusia fake, baiklah layan pokok-pokok bunga ni. ✌✌✌
.

Friday, June 19, 2020

Debot: Pandang je ke..?

Assalamu'alaikum.


Debot: Pandang je ke..?

Si #Debot ni kan, apa yang aku makan, diapun nak jugak makan sama. Masa bulan puasa hari tu, aku makan la buah kurma. Ehh, diapun nak jugak kurma tu. Siap disondol-sondolnya muka aku. Aku bagi la dia makan sikit-sikit. Kalau ikutkan, ada la dekat dua biji kurma tu dia makan sekali harung. 


Ni, keledek rebus ni, diapun nak merasa jugak. Sudahnya, aku bagi dia sikit. Dua kali aku bagi dan dia makan. Lepas tu, dia tak nak dah. Bagus. Boleh la aku makan lebih keledek tu. Hahaha.





Boleh percaya ke Debot tengok aje tanpa mengusik keledek tu? Jangan harap la. Gambar di bawah sebagai buktinya. 😂😂😂 Dah lama dia pandang dan simpan geram. Akhirnya, dapat jugak dia mengusik keledek tu. Hehe.





Dalam banyak-banyak kucing kat rumah ni, Debot ni la yang paling rajin ikut mana aku pergi. Kalau aku sibuk menyapu daun gugur di laman atau mengemas kebun mini aku tu, diapun ikut sama jadi peneman. Kalau dia tak nampak aku, mula la mulut dia bising mencari. 😁😁😁


p/s: Sayang kamu, Debot.
.

Saturday, June 13, 2020

Video: DIY loop turner untuk face mask.

Assalamu'alaikum.

Video: DIY loop turner untuk face mask.

Sejujurnya, aku baru tau apa bendanya loop turner ni. 😂😂😂 Aku taupun sebab ada ternampak orang share gambar loop turner dia tapi yang dia punya tu dibeli sedangkan loop turner aku ni aku buat sendiri je. Maklum la, nak jimat punya fasal. 😁😁😁 Takde la. Sebenarnya malas nak beli online. Nak keluar ke bandar semata-mata nak beli benda alah ni, lagi la aku tak kuasa. Heh.




Aku gunakan dawai yang kecil dan lembut sebab nanti senang nak bentukkan dia. Lepas tu, bahagian hujung dawai tu, aku balut dengan selotape. Tujuannya adalah untuk menutup kesan tajam dawai tu supaya tak sangkut pada kain masa masukkan loop turner tu dalam lubang. Lusanya, aku ambil pula besi payung yang dah rosak dan aku masukkan dawai tadi ke dalam lubang batang besi tu untuk bagi dia keras sikit. Akhir sekali, aku bungkus besi tu dengan selotep sebab besi ni nanti lama-lama akan ada bau karat. Tu yang aku bungkus siap-siap.















p/s: Aku memang suka buat benda-benda #diy ni. Apa-apa yang menjimatkan, memang aku suka buat sebab aku tak suka membazir.
.

Wednesday, June 10, 2020

Jeruk mangga #PKP.

Assalamu'alaikum.

Jeruk mangga #PKP.

Hari tu, aku ada buat jeruk mangga ni. Aku gunakan mangga telur yang sedang berbuah di pokok. Kali ini buahnya tidaklah sebanyak dahulu sebab dahannya baru dicantas tapi yang ada ni pun tak termakan jugak.


Kat bawah ni, semua gambar jeruk mangga yang dah siap. Aku takde la ambil gambar dari mula proses sebab memang takde niatpun nak masukkan dalam blog. Tapi entah macam mana, termasuk jugak cerita jeruk mangga ni kat sini. Hahaha.




Cara aku buat jeruk mangga ni mudah je. Mula-mula sekali, potong bahagian kat tangkai tu. Lepas tu, belah dua dan belah lagi dua. Kalau ada empulur, buanglah empulur tu. Seeloknya gunakan buah mangga yang masih muda yang empulurnya masih lembut. Dah selesai semua tu, basuh bersih-bersih dan masukkan dalam bekas besar atau botol. Masukkan sekali garam kasar dan dua sudu makan air kapur. Kacau-kacau rata dan tutup bekas tu. Sukatan garam tu kenalah pandai adjust. Kalau banyak sangat garam dia, jangan rendam terlalu lama sebab nanti takut jeruk tu terlalu masin.


Sesekali, kacaulah buah mangga tu untuk bagi garam dia sekata. Biarkan dalam tiga hingga empat hari atau sehingga warna hijau kulit buah mangga tu bertukar menjadi kekuningan seperti dalam gambar.


Apabila warna kulit mangga tu dah bertukar, keluarkan dan basuh dengan air paip. Basuh bersih-bersih. Lepas tu, masukkan sekali lagi dalam bekas atau botol tadi dan isikan dengan air masak dan masukkan sekali gula pasir. Gula tu biar banyak sikit. Kacau-kacau dan tutup bekas tu balik semula. Sesekali, kena buka bekas tu dan kacau untuk larutkan gula dia. Dalam masa dua tiga hari, dah okay dan boleh la dimakan. 



Bagi jiran seorang sikit.


Ada orang, dia masak dulu air garam dan air gula tu. Aku malas nak masak sebab malas nak tunggu air tu sejuk. Lambat. Cuma masa rendam dengan air gula tu, aku gunakan air masak. Masa rendam dengan garam, aku gunakan air paip je.


p/s: Alhamdulillah di atas setiap rezeki yang Allah berikan. Semoga Allah sentiasa murahkan rezeki Cik Azz dan juga rezeki kita semua. Aamiin.
.