Assalamualaikum...
Projek menjelang tengah malam... :P
Aku baru je selesai masak tomyam ni. Mak aku takde selera nak makan, tu yang aku buatkan dia tomyam ni. Nasi yang aku masak pagi tadi sikitpun tak luak. Mungkin sebab tengahari tadi kami semua makan kat rumah jiran yang buat kenduri nak menyambut kedatangan Ramadhan. Malam ni akupun tak makan lagi... haha...
Kebetulan pula, bahan-bahan ada kat dalam peti sejuk. Bahan ni tak kisah sangat la, main letak je sayur yang ada tapi yang pentingnya ialah perencah tomyam tu sendiri. Kalau ada dalam stok, menjadi la tomyam tu.. Kali ni aku masukkan lebihan ayam yang buat sup hari tu dan sayur cuma bunga kobis dan carrot je. Pastu letak la sikit lada benggala + serai yang dititik + hirisan bawang besar + cili padi + serbuk lada putih + garam.
Renehkan kesemua bahan kecuali sayur hingga mendidih. Lepas tu barulah masukkan bunga kobis, diikuti hirisan carrot dan lada benggala.. Aku letak sikit je daun limau purut sebab pokok limau purut kepunyaan jiran tu baru je mati. Malam-malam buta pergi petik daun limau tu.. haha.. Ambil jugak la daun yang kering tu, sekadar untuk dapatkan aroma harum daun tu je...
Renehkan kesemua bahan kecuali sayur hingga mendidih. Lepas tu barulah masukkan bunga kobis, diikuti hirisan carrot dan lada benggala.. Aku letak sikit je daun limau purut sebab pokok limau purut kepunyaan jiran tu baru je mati. Malam-malam buta pergi petik daun limau tu.. haha.. Ambil jugak la daun yang kering tu, sekadar untuk dapatkan aroma harum daun tu je...
Okay, dah siap. Siapa yang nak makan seken round tu, boleh la ambil mangkuk dan senduk la sendiri ehh...
p/s: Senyum... senyum... auuwww.... comelnya... :D
erkkkk xsakit perut ker ni kang lau mkn????hehehehe just kidding.....pandai masak....niceeeeeeee...gya sedap tue dah ada...wahahahaha dah boleh jd menantu pilihan nie mak2 nie :P
ReplyDeleteAssalamualaikum kak..
ReplyDeletebestnya masak tomyam.. akak pandai masaklah..bestnya =)
Nur Intan Hazirah>
ReplyDeleteInsyaallah, tak sakit perut punya la.. Sebab bagi masak betul2 kuah tu, pastu tak pedas sangat... :P
Amin... :D
Miss CT>
ReplyDeleteWaalaikumussalam..
Alaa, setakat masak gitu2 je boleh la.. Masih banyak lagi yang nak kena belajar ni... :malu
amboi sedapnye kak..tgh2 mlm pn jd ye.hehe
ReplyDeleteha cik azz apa pulak komen dari mak sendiri..kalau dia kata okey maknanya sedaplah tu...
ReplyDeletefeveret aisya tomyam ni...;)
ReplyDeleteTeha>
ReplyDeleteSesekali nak jugak 'berperang' kat dapo tengah2 malam ni... hehe..
Ummiarissa>
ReplyDeleteDia tak makan lagi tomyam tu, so, tak tau la apa jawapan dia.
Masalahnya orang yang ada selera yang bedal dulu tomyam tu... hahaha...
Nur Aisya Humaira>
ReplyDeleteOo ye ke..??
Ehh, amek la satu piyok tu bawak balik... hahaha..
azz..jadik..sekojap siap..sdoap makan kalau tak do selegho ni sobab ado masam2 sikit tu.
ReplyDeleteKak Erna>
ReplyDeleteSobab tu la sey lotak hirisan limau nipih sikit kek dalam tomyam tu.. Pehtu omak sey cakap, masammmm.. Sey pun jawab la.. kato takdo selero nak makan, tu yg buek masam sikit tu..
Nak jugak monjawab... hehehe...