Assalamualaikum...
Korban keli..
Salam aidil adha untuk semua umat Islam di seluruh pelosok dunia.. Ada yang buat korban ke..? Jika ada tu, alhamdulillah..
Apapun, pagi tadi aku korbankan beberapa ekor ikan keli mak aku yang ada kat dalam kolam simen sebelah dapur tu.. Dari mula buang air kolam, menyauk ikan, mematikan ikan, menyiang sampai la kepada menggoreng, aku yang buat sorang-sorang.. huhuhu... Sampai naik kecut jari yang dah sedia kecut.. haha.. Mujurlah skill menyiang ikan keli ni masih ada lagi.. hehh..
Tuang dua tiga genggam garam kasar, empat lima biji limau kasturi yang dibelah dua, segenggam asam jawa.. Pastu tutup dan tindih ketat-ketat.. Kalau tak nanti ikan tu melompat keluar.. Biarkan ikan keli tu berperang sesama sendiri...
Tak sampai 15 minit, dah senyap dah.. Kali ni guna tong buruk je.. Dulu pernah sekali tong tu pecah sebab ikan yang berperang kat dalam tu.. Apa lagi, kelam kabut la dok cekau balik ikan yang keluar dari rekahan tong yang pecah tu..
Dah siang dah...
Dah siap potong...
Pastikan darah beku yang kat sebelah jari aku tu dibuang.. Kalau tak buang, nanti ikan tu tetap berbau hanyir bila dimasak.. So, kena kerobek-kerobek sampai jumpa darah beku tu..
Sudah sedia untuk digoreng...
Yang ni mak aku kata dia nak masak dengan rebung...
wah, pasal ikan keli. hmm, saya tak pandai makan. tapi nak tanya sikit. yang letak garam tu supaya ikan keli tu mati ek? ke dia gaduh dengan keli yang lain?
ReplyDeletepasal status dekat facebook tu. alahai, sampai macam tu sekali ye mak cik. isk.. boleh rosak korban..
Tia Fatihah:
ReplyDeleteHa'ah, letak garam nak bagi keli tu cepat mati.. Garam tu kan pedih, nanti dorang akan bergaduh sesama sendiri... Cara ni rasanya lebih selamat daripada cara mengetuk kepala keli yang masih hidup..
Pasal status fb tu, tu la.. Sedikit sebanyak kita boleh ambil iktibar...
azz..akak makan goma..nak siang minta ampun yo he he..kalau tak disiang akak tak masak la jawab e ikan ni
ReplyDelete