Assalamu'alaikum.
Tart nenas bantal golek. Haha.
Akhirnya, berjaya jugak aku buat biskut tart nenas ni. Tapi tart nenas aku ni rupa dia takde la cantik macam biskut tart nenas yang orang lain buat tu. Namun begitu, dia punya rasa tu, insyaAllah, sedap la ditekak. Heh.
Aku namakan biskut tart nenas aku dengan nama tart nenas bantal golek. Hahaha. Sebab dia punya bentuk tu punya la gebu gebas. Sekali pandang macam bantal golek je. Hehe.
Aku buat tart nenas ni sekadar nak habiskan stok jem nenas yang aku beli hari tu. Sebelum jem tu tamat tempoh hayatnya, baiklah aku gunakan segera. Sebab tu la dapat sikit je. Sekadar buat satu adunan je. Itupun jem nenasnya tak cukup. Terpaksalah aku gunakan jem yang dibuat sendiri tapi jem tu lembik dan tak boleh di gentel. Makanya, tertonggok la jem tu atas kulit tart tu. Haha.
Disebabkan aku buat sikit je tart nenas ni, aku malas la nak bakar guna oven letrik aku tu. Tu yang datang idea nak bakar atas dapur gas je. Aku letakkan kuali popia yang berat dan tebal tu atas dapur gas, lepas tu barulah aku letakkan loyang berisi biskut tart nenas tadi. Dan aku tutup loyang tu dengan menggunakan satu lagi loyang yang lebih besar. Untuk mengelakkan ada ruang yang terbuka, aku letak pulak cerek sebagai pemberat. Cerek tu jangan isi air banyak sangat. Nanti loyang tu berpeluh dan ada wap air meresap ke dalam loyang yang berisi biskut tart tadi. Aku dah buat dah tadi. Sebab tu la aku tau. Haha.
Alhamdulillah, elok je masak dengan sekata biskut tart nenas bantal golek aku ni. Hehe.
1 buku butter - 250 gram
3 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu tepung
4 sudu makan gula castor
5 sudu makan tepung jagung
1/4 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh esen vanilla**
4 biji kuning telur**
Sedikit pewarna kuning**
Satukan bahan yang bertanda ** dan kocok/pukul sikit dengan garfu.
1- Satukan semua bahan kering ke dalam bekas. Gaul rata.
2- Masukkan butter dan mulakan meramas mesra hingga menjadi seperti serbuk roti.
3- Masukkan pula bahan yang dikocok tadi dan teruskan menguli hingga menjadi doh dan tidak melekat di jari.
4- Boleh la bentukkan. Doh ni lembut sangat. Jadinya, jika nak letak jem di dalamnya, pastikan jem tu boleh digentel dan tidak lembik.
5- Bakar sehingga masak. Aku ambil masa lebih kurang 20-25 minit untuk bakar biskut tart nenas aku yang gunakan kaedah seperti yang aku nyatakan.
p/s: Okay, dah siap dah biskut tart nenas bantal golek aku. Hehe.
wow..borgoleh-golek dalam mulut tetamu nanti ye..
ReplyDeleteSelamat Hari Raya Aidil Fitri. Maaf Zahir & Batin.
ReplyDeleteAiiiii saya ni gila tart...geram pulak tgk tart ni sodap di makan..hihi
ReplyDelete