Pages

Friday, June 30, 2017

Tuai halia. Seronoknya!

Assalamu'alaikum.

Tuai halia. Seronoknya!


Baru sekejap tadi aku harvest halia yang aku tanam dulu. Hari tu, kakak aku ada bagitau; dia kata daun pokok halia tu kalau dah kuning macam tu, dah boleh ambil dah isi dia. Terpulanglah samada nak semai balik semula atau gunakan. Kalau dibiarkan, takut nanti isi halia tu busuk macam tu je. Dah rugi je nanti, kan?


 Ni gambar masa mula-mula kebun mini aku beroperasi. Nampak kosong je.


 Gambar pada 27 Mac yang lalu. Dah penuh sikit dah kebun mini aku ni.


Atas nasihat kakak aku tu, sebab dia orang pertanian, haha, maka akupun dengan gigihnya pergi la angkat polybag yang berisi pokok halia ni. Memang daun pokok halia tu dah mengembang semacam dah. Hehe.




 Potong dulu rumpun yang merimbun tu untuk memudahkan proses mengeluarkan isi halia dari dalam polybag.


Dan ini adalah cara yang aku gunakan untuk keluarkan pokok halia ni dari polybag tanpa merosakkan polybag tersebut. Polybag tu nanti boleh kita gunakan balik semula. Asasnya di sini adalah, jangan membazir. Heh.
Kemudian, terbalikkan polybag tadi. Tumbuk-tumbuk sedikit di sekeliling polybag supaya tanah tu lembut bagi memudahkan proses pengeluaran rumpun halia.


 Dengan menggunakan kedua belah tangan, tarik perlahan-lahan bahagian bawah polybag tadi. 


 Tadaaaa....!! Dah keluar dah tanah tadi. Senang je dia keluar. Jika tanah tu keras, kenalah siram dulu dengan air biar dia lembab supaya senang nak keluarkan tanah tu.


 Beginilah rupanya rumpun halia yang telah dikeluarkan dari dalam polybag.


 Banyak sungguh cacing tanah. Gemuk-gemuk pulak tu! Ikutkan hati memang geli geleman la jugak. Haha.


 Buang dulu saki baki tanah yang ada. Lepas tu barulah dibersihkan dengan air.





Dan inilah hasil halia yang sudah aku tuai dan bersihkan. Alhamdulillah.




p/s: Alhamdulillah. Tak sia-sia berbudi pada tanah. Seronok sungguh apabila dapat hasilnya. Lepas ni boleh la buat air rebusan halia untuk buang angin dan toksik dalam badan. Heh.

Friday, June 23, 2017

Tart nenas bantal golek. Haha.

Assalamu'alaikum.

Tart nenas bantal golek. Haha.


Akhirnya, berjaya jugak aku buat biskut tart nenas ni. Tapi tart nenas aku ni rupa dia takde la cantik macam biskut tart nenas yang orang lain buat tu. Namun begitu, dia punya rasa tu, insyaAllah, sedap la ditekak. Heh.


Aku namakan biskut tart nenas aku dengan nama tart nenas bantal golek. Hahaha. Sebab dia punya bentuk tu punya la gebu gebas. Sekali pandang macam bantal golek je. Hehe.





Aku buat tart nenas ni sekadar nak habiskan stok jem nenas yang aku beli hari tu. Sebelum jem tu tamat tempoh hayatnya, baiklah aku gunakan segera. Sebab tu la dapat sikit je. Sekadar buat satu adunan je. Itupun jem nenasnya tak cukup. Terpaksalah aku gunakan jem yang dibuat sendiri tapi jem tu lembik dan tak boleh di gentel. Makanya, tertonggok la jem tu atas kulit tart tu. Haha.




Disebabkan aku buat sikit je tart nenas ni, aku malas la nak bakar guna oven letrik aku tu. Tu yang datang idea nak bakar atas dapur gas je. Aku letakkan kuali popia yang berat dan tebal tu atas dapur gas, lepas tu barulah aku letakkan loyang berisi biskut tart nenas tadi. Dan aku tutup loyang tu dengan menggunakan satu lagi loyang yang lebih besar. Untuk mengelakkan ada ruang yang terbuka, aku letak pulak cerek sebagai pemberat. Cerek tu jangan isi air banyak sangat. Nanti loyang tu berpeluh dan ada wap air meresap ke dalam loyang yang berisi biskut tart tadi. Aku dah buat dah tadi. Sebab tu la aku tau. Haha.





Alhamdulillah, elok je masak dengan sekata biskut tart nenas bantal golek aku ni. Hehe. 





Ada tak yang nak resepi tart nenas bantal golek aku ni? Resepi asal di sini  (terima kasih) tapi aku olah balik semula dan ada juga bahan yang aku tambah sebab nakkan kelainan dan juga memudahkan kerja aku. Lagipun tak best la jika ikut resepi orang sepenuhnya. Heh.


1 buku butter - 250 gram
3 cawan tepung gandum 
1/4 cawan susu tepung
4 sudu makan gula castor
5 sudu makan tepung jagung
1/4 sudu teh garam halus

1/2 sudu teh esen vanilla**
4 biji kuning telur**
Sedikit pewarna kuning**
Satukan bahan yang bertanda ** dan kocok/pukul sikit dengan garfu.


1- Satukan semua bahan kering ke dalam bekas. Gaul rata. 

2- Masukkan butter dan mulakan meramas mesra hingga menjadi seperti serbuk roti.

3- Masukkan pula bahan yang dikocok tadi dan teruskan menguli hingga menjadi doh dan tidak melekat di jari.

4- Boleh la bentukkan. Doh ni lembut sangat. Jadinya, jika nak letak jem di dalamnya, pastikan jem tu boleh digentel dan tidak lembik.

5- Bakar sehingga masak. Aku ambil masa lebih kurang 20-25 minit untuk bakar biskut tart nenas aku yang gunakan kaedah seperti yang aku nyatakan.


p/s: Okay, dah siap dah biskut tart nenas bantal golek aku. Hehe.

Thursday, June 22, 2017

Jubah raya sempoi.....

Assalamu'alaikum.

Jubah raya sempoi.....


Raya tahun ini, aku jahit jubah je. Malas pulak nak jahit baju kurung sebab baju kurung yang sedia ada dalam almari tu pun tak habis pakai. 









Semua kain yang aku buat jubah ini merupakan pemberian daripada sepupu aku yang kerja pilot tu. Setiap tahun dia bagi aku dan mak aku kain. Ni tak tau kain tahun berapa sebab memang dah lama kain ni aku simpan. Terima kasih kazen. Moga Allah murahkan rezeki yang melimpah ruah kepada anda sekeluarga. Aaamiin.


Kononnya malas nak buat baju raya. Kononnya nak pakai je jubah mak aku sebab jubah mak akupun banyak. Tapi lepas jahit sehelai jubah ni, rasa semangat pulak nak jahit lagi dua helai tu. Haha.


p/s:  Ada beberapa pasang lagi kain pemberian beliau yang masih belum dijahit. Nantilah lepas raya ni aku pulun jahit jubah semua tu. Dah tua-tua ni eloklah pakai baju yang longgar sikit. Biar senang angin masuk. Takde la panas memanjang. Heh.

Tuesday, June 20, 2017

Masak lemak cili padi udang galah berencahkan pucuk ubi kayu.

Assalamu'alaikum.

Masak lemak cili padi udang galah berencahkan pucuk ubi kayu.


Alhamdulillah. Ini lauk untuk aku berbuka puasa petang tadi. Aku buat masak lemak cili padi berencahkan pucuk ubi kayu. Pelik ehh? Haha.




Pagi tadi aku ke pekan sehari. Nampak la udang galah ni yang dijual secara longgok. Satu longgok dalam piring plastik tu harga dia RM10. Aku tengok ada la dalam enam ekor udang galah tu. Akupun pegang la sikit badan udang galah tu. Takde la pejal sangat isi dia tapi takde la pulak berbau busuk yang menunjukkan dia dah buruk. Makanya, akupun beli la dua piring. Kena la RM20. Nekad je ni beli. Lagipun memang dah lama sangat dah aku tak makan udang galah ni. Maklum la, aku bukannya orang senang nak bermewah dalam makanan.


Petangnya akupun mula la siang udang galah ni. Aku kira la balik semula ada berapa ekor. Haha. Ehh, tengok ada empat belas ekor la pulak. Mungkin penjual tu tambah kemudian lagi dua ekor tu. Alhamdulillah. Kiranya rezeki aku la nak dapat lagi dua ekor. Terima kasih pada yang memberi. Moga Allah murahkan rezeki pada si penjual tadi. Aamiin.




Kebetulan, petang tu ada la sorang jiran bertandang ke rumah untuk ziarah mak aku. Akupun cerita la fasal udang galah ni. Mak cik tu kata, masak lemak cili padi dengan pucuk ubi kayupun sedap jugak. Tu yang aku buat tu. Lagipun, nak beli sebiji nenas, nenasnya besar sangat. Takut membazir. Dah la harga nenaspun mahal jugak. Baiklah aku rencahkan dengan pucuk ubi kayu je. Petik je la pucuk ubi kayu tu kat belakang rumah. Kan dah jimat tu. Heh.


Mula-mula, aku masakkan kuahnya dulu. Masukkan sekeping asam keping dan cili padi yang dikisar dengan kunyit hidup ke dalam periuk. Kunyit hidup tu pun aku ambil dari polybag kat mini kebun aku. Masukkan santan dan masak hingga santan tu mendidih. Kena kacau sentiasa santan tu supaya tak pecah minyak. 


Lepas tu, masukkan pula pucuk ubi kayu. Masak hingga pucuk ubi kayu tu lembut. Akhir sekali baru masukkan garam dan udang galah. Kacau-kacau sekejap dan siap! Udang galah ni sengaja aku masukkan last sekali sebab tak nak dia terlampau masak. Nanti hilanglah dia punya zat dan manis. Heh.


p/s: Dan aku juga buat mee goreng kuning. Alhamdulillah. Syukur pada rezeki yang Allah kurniakan.

Rezeki untuk orang yang rajin. Heh.

Assalamu'alaikum.

Rezeki untuk orang yang rajin. Heh.


Beberapa hari lepas, tak ingat dah hari apa, aku kemas la sikit bahagian dapur rumah aku ni. Ikutkan memang malas sangat nak kemas tapi aku gagahkan jugak diri.


Lepas tu, masa mengemas tu, hati dok berbelah bagi je samada nak basuh atau tidak tikar getah pelapik rak kayu tu. Lima enam kali jugak la aku dok berkira-kira. Punyalah malas. Haha.


Akhirnya, aku basuh jugak tikar getah tu sebab nampak memang dah hodoh sangat dah. Masa angkat tikar getah pada rak yang kedua tu, mata terpaku sekejap pada sesuatu. Eh! Eh! Eh! Apakah?


Dan, akupun terus la belek dan ambil apa yang aku tengok tadi. 




Ingatkan cuma sekeping je. Rupanya tiga keping weiii...! Apa lagi, seronok sakan la. Hilang sekejap rasa penat mengemas tadi. Hahaha.





Akupun bagitau mak aku yang aku jumpa duit selit dia. Tapi aku siap cakap yang duit tu aku nak sebab upah penat mengemas. Mak aku sengih je lepas tu abang aku kata; mak cakap ambik la. Hahaha. Alhamdulillah, terima kasih mak. Boleh la aku masukkan dalam tabung aku pulak. Hehe. Boleh la simpan dalam tabung haji. 


p/s: Niat kena ikhlas maaa.. Niat ikhlas memang nak mengemas. Jangan pulak niat mengemas sebab nak cari duit terselit tu. Tu dah kira memang ada niat nak menyelongkar dan mencuri. Kang tak memasal jadi macam bibik viral tu. Na'uzubillah.

Monday, June 19, 2017

Biskut raya 2017.

Assalamu'alaikum.

Biskut raya 2017.

Inilah biskut raya yang aku baru buat untuk tahun 2017 ni. Dua-dua jenis biskut ni main gentel-gentel je. Lepas tu tekan dengan garfu. Ni la namanya biskut orang malas. Hahaha.


Mula-mula aku buat biskut coklat chip ni. Dulu pernah jugak buat. Tu yang buat lagi. Kali ni aku buat sekali banyak. Aku gunakan empat ketul butter. Tapi cuma dapat 250 biji biskut je. Mungkin sebab biskut tu saiz dia besar sikit. Takpe la. Janji dah buat. Heh.


Ni dia resepi coklat chip yang aku buat. Jika nak buat sedikit, boleh la kurangkan sukatan bahan tu. 

4 buku butter - 250 gram setiap satu buku
400 gram gula castor
1 kilo tepung gandum
1 sudu makan baking powder
4 biji telur
2 cawan coklat chip
2 cawan badam cincang 
2 sudu makan shortening 


1- Satukan semua bahan kering ke dalam bekas dan gaul rata. Ketepikan sekejap.

2- Putar/pukul butter dan gula hingga sebati. Masukkan juga shortening.

3- Masukkan telur satu persatu sambil teruskan memukul.

4- Lepas tu, masukkan bahan kering tadi dan mulakan adun dengan tangan.

5- Adunan ni agak lembik sedikit. Masa nak gentel buat bulat-bulat tu, kena letak tepung gandum pada tapak tangan dan hujung jari. Jika tak nak buat bulat-bulat, boleh je terus gunakan sudu dan susunkan dalam loyang yang telah disapu gris/butter.

6- Panaskan dahulu oven pada suhu 170C selama 10 minit.

7- Bakar selama lebih kurang 10-15 minit atau sehingga biskut masak. Masa pembakaran bergantung pada jenis oven masing-masing.








Dah lama oven letrik aku ni terbiar. Tahun lepas aku tak buat biskut raya.



Lepas siap, kena terus cuci peralatan. Jangan simpan dalam sinki sebab nanti kepala kita yang sakit tengok sinki penuh dengan peralatan yang tak berbasuh. 


Dapat banyak ni.


Tengah hari semalam, aku buat pulak biskut oat ni. Bermula dari tengah hari aku dah adun dah. Lepas tu terus sambung gentel-menggentel dan letakkan dalam loyang. Lepas asar, baru aku mula bakar. Sambil masak lauk untuk berbuka, sambil bakar biskut raya. Kena pandai buat kerja dalam satu masa.


Ni resepi biskut oat yang aku buat. 


4 1/2 cawan tepung gandum
4 cawan quaker oat 
1 1/2 cawan gula castor - aku keluarkan 2 sudu makan gula tu dari sukatan
1 sudu makan baking powder
1 cawan coklat chip
1/2 cawan susu tepung - aku gunakan susu tepung Everyday.
2 sudu makan shortening
3 buku butter
1/2 cawan tepung gandum tambahan - jika adunan terlalu lembik.


1- Masukkan semua bahan kering ke dalam bekas dan gaul sebati.

2- Masukkan butter dan mulakan mengadun. Masukkan butter satu persatu. 

3- Masukkan pula shortening dan adun sehingga adunan menjadi doh. Jika adunan lembik dan susah nak bentuk, boleh tambahkan sedikit tepung gandum tapi jangan sampai adunan tu keras. Yang ni kena pandai ejas sendiri dia punya tahap kelembutan adunan tu.

4- Bentukkan bulat-bulat dan susunkan di dalam loyang yang telah digris.

5- Tekan doh tadi dengan garfu.

6- Panaskan dahulu oven selama 10 minit pada suhu 170C.

7- Lepas tu, boleh la bakar biskut tadi selama lebih kurang 10-15 minit atau sehingga biskut masak atau bergantung pada jenis oven masing-masing.


 Gaulkan semua bahan kering biar sekata.


 Lepas tu masukkan butter dan mulakan meramas mesra. Haha. Masukkan butter ni satu persatu. 



 Jangan terus buang pembalut butter ni. Tenyehkan lebihan butter yang ada kat pembalut tu pada loyang.



 Garfu tu kena tenyehkan dahulu dengan tepung gandum, baru tekan pada doh biskut supaya ia tidak melekat. Jika garfu tu melekat pada biskut, ia akan merosakkan permukaan biskut tu.





Rangup! Dan ia tidak terlalu manis. Sedang-sedang je manis dia macam orang yang buat biskut ni jugak. Ahaha. 


Alhamdulillah. Dah dapat dua jenis biskut raya dah. Lepas ni aku ingat nak buat biskut tart nenas pulak. Mungkin buat sikit je sebab stok jem nenas tak banyak mana.


p/s: Buat biskut sendiri lebih menjimatkan dan puas hati.