Pages

Tuesday, October 31, 2017

Hidroponik comel. :D

Assalamu'alaikum.

Hidroponik comel. :D


Aku ni, memang macam ni. Suka mencuba sesuatu yang aku rasa tidak membazir. Lebih-lebih lagi jika ada kaitan dengan DIY dan penanaman sayur di rumah. 


Kali ini, aku cuba semai benih salad dengan menggunakan span. Span ni span yang kedai perabot letak kat sofa untuk cover sofa dari rosak. Aku simpan span ni masa beli sofa dulu. Dah bertahun dah aku simpan. Sekarang aku keluarkan sekeping untuk buat eksperimen. 









Sebenarnya, aku memang dah lama berhajat nak tanam sayur dengan kaedah hidroponik ni. Dah makan tahun dah. Sejak aku bela ikan keli dalam kolam simen lagi aku dah berangan dah tapi tak buat jugak. Lagipun masa tu aku banyak komitmen kepada perkara lain. Tapi sekarang ni kolam ikan keli tu pun dah lama kosong sebab akupun dah tak bela dah ikan keli tu. Akupun dah ada masa terluang untuk buat kerja-kerja menanam ni.



 Aku takde gabus yang leper tu. Aku bantai je gunakan gabus yang ada. Tak ingat dah ni gabus untuk apa. 



Ni la dia acuan untuk buat lubang kat gabus tu. Panaskan yang bulat tu dengan api dapur gas dan tekapkan pada gabus. Pegang bahagian atas dawai tu guna kain sebab dawai ni panas. Kang melepuh pulak jari yang runcing tu. Heh.


 Lubang gabus tu terbesar la pulak. Haha. So, kenalah sendal sikit supaya span tu tak tenggelam.


 ^
Aku letak air baja AB. Biasanya jentik-jentik takde dalam air baja ni tapi kali ni tak tau la kot dia ada pulak. Kenalah pantau selalu. Kang tak memasal kena denda. Tak rela aiii.. Heh.
v



Siapa nak cuba buat macam ni, boleh la tengok kat page FB Kebun Bandar ni. Kat situ ada dikongsikan cara buat untuk ruang yang lebih besar. Yang aku buat ni hidroponik comel je. Comel macam tuan dia. Huahuahua. #Gurauje.


p/s: Ni merupakan kali ke tiga aku beli benih salad. Sebelum ni, dua-dua benih tak menjadi. Hiduppun tidak. Harapnya benih yang ini, dapat la aku merasa hasilnya nanti. Aamiin.

Monday, October 30, 2017

Pokok lemon: Semai dari biji.

Assalamu'alaikum.

Pokok lemon: Semai dari biji.


Ni anak pokok lemon yang aku semai dari biji. Tak tau lemon jenis apa sebab semai banyak jenis tapi yang hidup ada enam pokok je termasuk yang dalam gambar ni.


Ramai orang kata, kalau semai dari biji, pokok susah nak berbuah, lambat nak berbuah atau langsung tak nak berbuah. Tapi aku pasrah je kerana aku percaya pada rezeki dari Allah. Yang penting, kita dah usaha untuk menyemai. 


Lagipun pokok lemon ni masih lagi kecil. Masih panjang lagi perjalanan hidupnya. Harapnya pokok-pokok lemon aku ni membesar dengan sihat dan ada hasilnya nanti. Aamiin.




Kalau tak berbuah, takde la orang buat video kat Youtube fasal tanam lemon dari biji ni, kan? Rasa macam mustahil jugak jika semua anak pokok lemon yang dijual tu ditanam dengan menggunakan kaedah tut atau baji. Lain la jika nak tanam sepokok dua je kat rumah. Tapi jika berladang?






Aku ada up fasal ni kat grup kebun bandar. Seronok sebab dapat berkongsi pendapat dengan rakan dalam grup. Jom tanam sendiri!


p/s: Seronok tengok pokok lemon ni membesar dari sehari ke sehari. Alhamdulillah. Sikit hari lagi boleh la pindahkan ke dalam pasu besar.

Friday, October 27, 2017

Berbahagi rezeki.

Assalamu'alaikum.

Berbahagi rezeki.

Secebis kisah di petang hari yang cuacanya sangat nyaman dan mendamaikan. Sedang leka merempit (menjahit), tiba-tiba terdengar suara dari luar.


Assalamu'alaikum..
(Dari jauh dah dengar suara dia bagi salam 
bersulam dengan bunyi enjin motor yang tidak dimatikan. Dan akupun menjenguk lalu keluar ke beranda. Ada dua orang remaja. Seorang yang agak dewasa masih di atas motor dan seorang lagi yang agak muda sudah turun dari motor).


Waalaikumussalam. Ya, naper?



Beli jagung kak?
(Ohh. Jual jagung rupanya. Di tangannya kiri kanan ada seplastik jagung tiap satu).


Jagung apa tu?



Sepuluh ringgit kak.


Jagung apa....


Jagung manis kak.




Berapa satu tu?


Sepuluh ringgit kak.


Okay la. Akak nak satu je. Beli banyak-banyak nanti takde orang nak makan.


Terima kasih kak.


Sama-sama. Ni dari mana ni?


Batu Talam kak?


Jauhnya. Baik-baik naik motor tu.
(Sempat lagi tu pesan. Haha).


Okay kak. Terima kasih kak.




The rest of the story, biarlah rahsia.  Yang penting, jagung dia besar gedabak dan isinya cantik.


p/s: Sesungguhnya, dalam rezeki kita, ada terselit rezeki untuk orang lain. Jangan kedekut dan jangan tamak. #Notetomyself. Moga jualan jagungnya habis terjual dan moga Allah limpahkan rezeki kepada mereka berdua yang jauh mencari rezeki. Aamiin.

Monday, October 23, 2017

Kerja.

Assalamu'alaikum.

Kerja.

Rezeki jangan ditolak. Musuh jangan dicari. Ada kerja yang diberi, buatlah dengan segera dan jangan bertangguh lagi. 








Syukur alhamdulillah. Biarpun upahnya tidaklah banyak mana, namun sedikit sebanyak dapat juga menambah-nambah isi tabungan. 


p/s: Mana ada orang yang sesuka hati nak bagi duit kat kita, kan? Melainkan jika kita yang meminta-minta. Itupun belum tentu lagi orang nak beri. 

Saturday, October 21, 2017

Oh kobis ku sayang!

Assalamu'alaikum.

Oh kobis ku sayang!


Aku tak berapa ingat tarikh aku semai benih kobis bulat ni. Apa yang aku ingat, aku semai benih dia dalam bulan Ogos hari tu. 




Alhamdulillah. Sekarang ni ada sebiji kobis bulat yang dah besar tapi entah bila dia nak membulat. Haha. Rasanya dah dekat 3 bulan dah umur dia. 




Kobis yang lain tu masih kecil lagi. Tunggu ada tanah baru nak ubah masuk pasu besar sikit. Nak beli tanah kat nurseri ni pun satu hal jugak. Kena naik bas pergi Kuala Lipis. Kat sini ada jual tanah nurseri tu tapi aku lagi suka tanah yang dibeli dari kedai Peladang yang jenis 6 in 1 tu. Harga sama je RM12 sekampit besar tapi kualiti agak lain sikit la. Lagi bagus tanah yang dibeli dari kedai Peladang tu. 




Ni pulak pokok bunga kobis aku atau cauliflower. Ni pun semai dalam bulan yang sama jugak tapi belum nampak tanda-tanda lagi nak keluarkan bunga. Takpe, aku sabar je tunggu. Harapnya janganlah pokok tu meragam seperti diserang penyakit dan sebagainya. Dah lama aku tunggu nak tengok hasilnya depan mata sendiri. 






Pokok bunga kobis aku dah mula keluarkan bunga dia. Kecil lagi bunga dia. Ada la sebesar telur ayam. Aku buat macam ni untuk elakkan bunga dia rosak dek cahaya matahari yang terik atau ditimpa air hujan yang berlebihan.








Seronok apabila berkebun ni. Selain daripada mengeluarkan peluh, ia juga menjadi satu terapi jiwa dan minda serta ia mengajar kita untuk lebih menjadi seorang yang penyabar. 


p/s: Pupuklah minat berkebun tu sedikit demi sedikit. InsyaAllah, pasti ada ganjaran yang menanti. Ganjaran itu bukan dari sudut wang ringgit semata.

Monday, October 16, 2017

Cara semai benih pokok sayur di rumah.

Assalamu'alaikum.

Cara semai benih pokok sayur di rumah.


Kalau dulu, aku semai benih sayur seperti sawi dan kangkung ni, aku main campak macam tu je. Kalau kangkung, takde masalah kalau semai macam tu tapi sawi tak boleh buat macam tu. Bukan apa, nanti apabila sawi tu tumbuh, dia akan tumbuh rapat-rapat dan jadi satu masalah pulak jika nak alihkan ke tempat lain. Sayang jika anak pokok sawi tu putus akar dia. Kalau bersesak sangat dalam satu bekas, nanti sawinya tak bebas pulak untuk membesar.


Baru-baru ni masa aku mencari cara nak semai benih asparagus di Youtube, aku terjumpa la satu video tu. Orang tu masukkan benih sawi ke dalam bekas semaian dengan menggunakan tweezer. Dia kepit je biji benih tu dan plop, terus masuk ke dalam bekas semaian tu. Takde la timbul isu biji benih melekat di jari atau berterabur.





Sebelum tu, aku buat dulu lubang untuk masukkan anak benih tadi. Aku gunakan sahaja belakang tweezer tu. Senang betul guna kaedah macam ni. Cepat dan jimat masa serta nampak kemas sikit.




Dan inilah dia hasilnya anak pokok yang aku semai benih dia dengan menggunakan tweezer tadi. Elok je dia punya susunan. Takde la berterabur je. Nak alihpun senang sebab dia ada jarak yang tidak mengganggu anak pokok bersebelahan.


 Kangkung.


Kailan (depan) dan salad (belakang).


Nanti masa nak alihkan anak pokok ke dalam pasu atau bekas yang lebih besar, aku gunakan garfu besi yang sudah tidak digunakan lagi. Ala, guna je garfu yang dah berkarat tu. Cucukkan hujung garfu tu anggaran dua jari dari pangkal pokok dan umpil keluar perlahan-lahan. Tanah jangan kering sangat sebab takut nanti tanah tu berderai dan akar tak melekat pada tanah. Kena bagi tanah tu lembab sikit supaya senang nak umpil keluar. Sambil umpil, sambil tahan tanah tu dengan jari lagi sebelah supaya tanah tadi kekal seketul macam tu.


p/s: Cuba la cara ni. Tak salah untuk mencuba. Tak cuba, tak tau, kan?

Resepi kek pisang berangan.

Assalamu'alaikum.

Resepi kek pisang berangan.


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.


Akhirnya, berjaya jugak aku buat kek pisang berangan yang semenggah. Haha. Bukan apa, aku selalu buat kek pisang ni tapi selalunya tekstur kek tu tidak memuaskan. Dia macam padat sikit dan tak berapa nak naik. Istilah paling senang, bantat la. Hehe.






Bahan dan cara buat kek pisang berangan:


4 biji pisang berangan - dilenyek dengan garfu
1/2 cawan gula pasir (jika suka manis, boleh tambah)
5 biji telur ayam gred C
3/4 cawan minyak masak
1 sudu makan ovalette
1 sudu teh paste pisang (aku tak letak esen sebab bau dia kuat sangat walaupun letak sikit)
1 1/2 cawan tepung gandum**
1 sudu makan baking powder**
1/2 sudu teh soda bikarbonate**
Ayak bahan yang bertanda ** dan ketepikan sekejap.


1- Putar telur dan gula sampai kembang. 

2- Masukkan ovalette dan paste pisang dan teruskan memutar. (anggaran seminit setiap satu bahan)

3- Matikan mixer. Dengan menggunakan spatula, masukkan pisang dan kacau sehala.

4- Masukkan pula minyak masak. Kacau sehala biar sebati.

5- Masukkan pula tepung sedikit demi sedikit sambil mengacau.

6- Lenserkan loyang dengan minyak masak dan alaskan dengan kertas A4.

7- Panaskan dulu oven selama 10 minit dengan suhu 160 C.

8- Isikan adunan ke dalam loyang dan hentak-hentak manja.

9- Jika nak letak kepingan pisang di atasnya, boleh la hiriskan pisang dan letak.

10- Bakar dengan suhu 160 C sehingga masak atau kek tidak melekat pada cake tester/lidi. Masa membakar anggaran 45-55 minit bergantung pada suhu dan oven masing-masing. 







Jika nak diikutkan, aku masih lagi tak puas hati dengan hasil kek pisang berangan yang aku buat ni. Aku mahukan yang lebih gebu. Namun, sebagai manusia, aku wajib bersyukur. Sekurang-kurangnya kek ni takde la kena baling kat pangkal pokok pisang. Hehe.


p/s: Takpe. Nanti cuba buat lagi untuk mahirkan diri. Yang penting, jangan mudah berputus asa. Yakin boleh! Yeaahhh...!!!

Thursday, October 12, 2017

DIY: Buat racun semut sendiri.

Assalamu'alaikum.

DIY: Buat racun semut sendiri.


Semalam aku ada terbaca kat satu laman web (maaf tak ingat web apa) berkaitan dengan cara nak matikan semut sama ada semut di dalam rumah atau semut pada tanaman.


Aku dah cuba sembur sekejap tadi pada pokok dan dalam rumah. Alhamdulillah, menjadi. Semut hitam dan semut halus tu mati. Lepas ni tak perlu dah gunakan racun serangga. Dah boleh buat racun sendiri.


Caranya adalah; masukkan semua bahan di bawah ini ke dalam botol penyembur dan goncang. Lepas tu boleh la semburkan pada semut. Sukatan jangan overdose. Takut nanti pokok pulak yang mati. :D 


1 1/2 cawan air paip
1/4 cawan cuka makan
2 sudu makan cecair pencuci pinggan (aku gunakan Glo)





Dua kali aku ulang buat bancuhan racun semut ni. Ini menunjukkan yang semut memang banyak kat rumah aku. 


Aku cuba jugak sembur racun semut buatan sendiri ni pada bena atau kuya iaitu sejenis serangga putih yang selalu menyerang tanaman. Harapnya, mati la bena tu. Bena ni kalau dah menyerang tanaman sama ada pokok sayur atau pokok bunga, memang takde harapan la pokok tu nak hidup subur.


p/s: Nampak gayanya, lepas ni kenalah sediakan stok cuka makan pulak. Haha.

Kangkung dah cambah dah.

Assalamu'alaikum.

Kangkung dah cambah dah.


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.


Benih kangkung yang aku semai tiga hari lepas, sudahpun bercambah. Sukanya hati melihat perkembangan kangkung ni.





Aku kepung bekas kangkung ni dengan lidi satay terpakai. Tujuannya, untuk mengelakkan geng bulus masuk dalam bekas tu dan membuang di situ. 


Tengok la ni haa. Selamba je si dia ni menonggeng kat tepi pagar rendah tu. Aku biarkan je dia lepaskan hajat. Tak baik sergah. Nanti taik dia masuk balik dalam bontot dia. Hahaha. Dah kucing sendiri, kan? Biar je la. Nanti kaut la buang. Itupun kalau rajin la. Kehkehkeh. Tapi dia ni pandai kambus balik apa yang dia dah buang. Diapun tak tahan jugak bau taik dia tu. :D






p/s: Hanya jauhari sahaja yang mengenal manikam. Hanya orang yang mempunyai minat yang sama sahaja yang boleh merasa dia punya keterujaan. Heh.


Wednesday, October 11, 2017

Kuih lompang pandan.

Assalamu'alaikum.

Kuih lompang pandan.


Aku ni ada beberapa tabiat yang aku akan buat jika aku bosan. Salah satunya adalah main masak-masak kat dapur aku tu. Selalunya aku buat kuih atau buat kek. Soal sama ada jadi atau tidak, itu dah jatuh nombor dua. Apa yang penting, lepaskan dulu rasa bosan tu dari membelenggu jiwa. Ceewahh.. Haha.


Baru-baru ni, aku cuba la buat kuih lompang pandan ni. Rasa macam pernah buat tapi takde pulak kat dalam entri. Perasaan aku je kot. Heh.





Bahan yang diperlukan untuk buat kuih lompang pandan ni mudah je. Bahan yang senang nak cari.

2 cawan tepung beras**
1/2 cawan tepung ubi**
4 cawan air + 6 helai daun pandan** - Kisar dan tapis
3/4 cawan gula pasir**
Secubit garam**
Sedikit pewarna hijau**
Kelapa parut - gaul dengan sedikit garam





1- Masukkan semua bahan yang bertanda ** ke dalam bekas dan kacau sebati supaya tidak bergentel. Boleh juga dikisar. Kemudian, tapiskan.

2- Sementara tu, panaskan air kukusan.

3- Sapukan sedikit minyak masak pada acuan lompang dan isikan adunan.

4- Kukus selama 20-25 minit atau sehingga lompang masak.

5- Tunggu lompang sejuk baru keluarkan dari acuan.

6- Hiaskan dengan kelapa parut di atasnya.






Selamat mencuba. Masa untuk buat kuih lompang ni tak lama. Tak sampaipun 20 minit. Masa kukus tu yang lama sikit. Maka, takde alasan untuk malas nak buat. Haha.


p/s: Hendak, seribu daya. Tak hendak, seribu alasan. Kan..? Terpulanglah pada diri masing-masing nak pilih yang mana satu. :D