Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, June 10, 2020

Jeruk mangga #PKP.

Assalamu'alaikum.

Jeruk mangga #PKP.

Hari tu, aku ada buat jeruk mangga ni. Aku gunakan mangga telur yang sedang berbuah di pokok. Kali ini buahnya tidaklah sebanyak dahulu sebab dahannya baru dicantas tapi yang ada ni pun tak termakan jugak.


Kat bawah ni, semua gambar jeruk mangga yang dah siap. Aku takde la ambil gambar dari mula proses sebab memang takde niatpun nak masukkan dalam blog. Tapi entah macam mana, termasuk jugak cerita jeruk mangga ni kat sini. Hahaha.




Cara aku buat jeruk mangga ni mudah je. Mula-mula sekali, potong bahagian kat tangkai tu. Lepas tu, belah dua dan belah lagi dua. Kalau ada empulur, buanglah empulur tu. Seeloknya gunakan buah mangga yang masih muda yang empulurnya masih lembut. Dah selesai semua tu, basuh bersih-bersih dan masukkan dalam bekas besar atau botol. Masukkan sekali garam kasar dan dua sudu makan air kapur. Kacau-kacau rata dan tutup bekas tu. Sukatan garam tu kenalah pandai adjust. Kalau banyak sangat garam dia, jangan rendam terlalu lama sebab nanti takut jeruk tu terlalu masin.


Sesekali, kacaulah buah mangga tu untuk bagi garam dia sekata. Biarkan dalam tiga hingga empat hari atau sehingga warna hijau kulit buah mangga tu bertukar menjadi kekuningan seperti dalam gambar.


Apabila warna kulit mangga tu dah bertukar, keluarkan dan basuh dengan air paip. Basuh bersih-bersih. Lepas tu, masukkan sekali lagi dalam bekas atau botol tadi dan isikan dengan air masak dan masukkan sekali gula pasir. Gula tu biar banyak sikit. Kacau-kacau dan tutup bekas tu balik semula. Sesekali, kena buka bekas tu dan kacau untuk larutkan gula dia. Dalam masa dua tiga hari, dah okay dan boleh la dimakan. 



Bagi jiran seorang sikit.


Ada orang, dia masak dulu air garam dan air gula tu. Aku malas nak masak sebab malas nak tunggu air tu sejuk. Lambat. Cuma masa rendam dengan air gula tu, aku gunakan air masak. Masa rendam dengan garam, aku gunakan air paip je.


p/s: Alhamdulillah di atas setiap rezeki yang Allah berikan. Semoga Allah sentiasa murahkan rezeki Cik Azz dan juga rezeki kita semua. Aamiin.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)