Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, February 21, 2019

Tenang-tenangkan hati...

Assalamu'alaikum.

Tenang-tenangkan hati...


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.





Selalunya, bunga orkid warna krim kat bawah ni keluar sekuntum atau dua kuntum je. Kali ini, dia keluar sampai tiga kuntum. Kelopak dia besar pulak tu. Mana la hati aku tak jatuh cinta kat dia. Dah la bau dia wangi ya amat. Heh. 









Hilang segala penat lelah tatkala memandang bunga yang sedang berkembang ni.








Nak jugak menyelit, kan? Haha.




p/s: Berkawan dengan alam, hati yang suram pasti kembali tenang. 
.

Wednesday, February 20, 2019

Produk dari Peladang.

Assalamu'alaikum.

Produk dari Peladang.


Jom pakat-pakat sokong dan beli produk makanan berasaskan ayam keluaran dari Pertubuhan Peladang Negeri Johor. Di jamin bersih dan halal. 














p/s: Nak beli, kenalah pergi kat pejabat peladang kawasan masing-masing. Aku tak pasti produk ni ada masuk ke dalam pasaraya ataupun tidak. Kat negeri lainpun aku tak pasti samada produk ni ada ataupun tidak. Yang ini kakak aku yang bawa balik dari Johor.
.

Tuesday, February 19, 2019

Nota jahitan dari facebook.

Assalamu'alaikum.

Nota jahitan dari facebook.


Sekarang ni, jika ada nota berkaitan jahitan yang dikongsikan di facebook, aku akan minta tolong abang aku untuk print dan aku simpan dalam fail. Senang untuk aku buat rujukan. Tak perlu dah terkial-kial mencari.







Dah lama aku nak buat macam ni tapi aku belum berkesempatan untuk menggeledah almari dan mencari fail yang terpakai. Malas aku nak beli fail baharu. Untuk apa membazir beli fail yang baharu sedangkan fail yang ada masih ada ruang untuk digunakan? 


Terima kasih di atas setiap perkongsian ilmu. Moga Allah murahkan lagi rezeki kepada mereka yang rajin berkongsi ilmu dan info seperti ini. Berkongsi ilmu macam ini dan ramai yang dapat manfaatnya, pahalanya berpanjangan sampai kita mati. InsyaAllah.


p/s: Jom sama-sama kongsi ilmu. Jangan nak kedekut sangat sebab ilmu itu adalah pemberian dan pinjaman dari Allah. Dan kita jangan sombong dengan ilmu yang sedikit itu.
.
Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)