Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, August 20, 2019

Video: Cara buat pola baju kurung moden

Assalamu'alaikum.

Video: Cara buat pola baju kurung moden.


Untuk siapa yang nak belajar menjahit atau yang baru mula menceburkan diri dalam bidang jahitan, boleh la follow Sue Badrul ni di facebook ataupun di Youtube.





p/s: Senang ikut cara dia. Cara dia buat pola asas tu lebih kurang macam aku buat. Mungkin kitorang belajar di tempat yang sama kot. Ehh..! Haha.
.

Sunday, August 18, 2019

Kebun nenas sekangkang tikus. 😁

Assalamu'alaikum.

Kebun nenas sekangkang tikus. 😁


Sekarang ni, agak malas nak update blog. Nak blogwalkingpun takde mood. Apatah lagi nak tinggalkan komen. Maaf la ya. Sejak kebelakangan ni, banyak sangat fikir sampai tercicir-cicir banyak perkara. Haha.


Okay la, aku cuma nak letak gambar pokok nenas dalam pasu aku ni je. Gambar sebelum dan selepas daun nenas tu aku trim. Ada orang kata, jika nakkan buah nenas tu besar, kenalah buang daun di bahagian bawah tu. Lepas tu, letak baja dan siram. Lepas tu, tak payah siram dah. 


Jangan buat pokok nenas tu macam pokok bunga pulak. Pokok bunga memang kena siram pagi dan petang kecuali waktu hujan tapi pokok nenas ni, tak payah siram selalu. Kalau siram selalu, nanti pucuknya lecur. Biarkan aje dia macam tu. Siram dua kali seminggupun dah memadai dah. Tapi pokok nenas aku ni memang jarang sangat bersiram. Malas sangat aku nak jaga beria. Bajapun jarang sangat. Ikut dia la berbuah bila. Haha.






Selepas dibersihkan, barulah sedap sikit mata memandang. Takde serabut sangat dengan daun yang terkulai sana sini.





p/s: Okay, selesai sudah update blog. Haha.
.

Sunday, August 4, 2019

Hari Peneroka 2019: Throwback.

Assalamu'alaikum.

Hari Peneroka 2019: Throwback.


Kisah dah lama tapi baru sekarang nak masukkan dalam blog. Maklum la, hari tu kan ada isu panas. Jadinya, biarlah reda dulu isu tu, baru la boleh kongsi dalam blog. Kah..!


Takde apa nak ceritapun. Sekadar nak letakkan dua tiga keping gambar je sebagai tanda akupun ikut serta rombongan ke Felda Selancar 3 hari tu. Dah letak gambar kat sini, boleh la delete gambar dalam folder. 😀😀😀


 ^
Tayar belakang bas meletop terlanggar apa entah. Terpaksa berhenti untuk tukar tayar. Mujurlah kejadian berlaku ketika masih di dalam bandar Bentong. Buatnya dia meletop di tengah jalan yang sunyi, gelap dan sepi, macam mana? Syukurlah Allah masih melindungi perjalanan kami.
v



 ^
Kerusi banyak bersusun. Meriah sungguh susunan kerusi tu. Heh.
v


Tahniah buat semua penduduk Felda Selancar 3 atas kemenangan menjuarai AKKF tahun ni. 


p/s: Jauh perjalanan, luas pemandangan. Badan letih. Matapun mengantuk. Haha.
.
Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)