Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Kata bukan sebarang kata..

Buat BAIK dapat PAHALA.. Buat JAHAT dapat DOSA.. PILIHAN ada di tangan kita..

Thursday, April 2, 2015

Buat book/novel cover lagi.. Meh la beli.. hehh...

Assalamu'alaikum...

Buat book/novel cover lagi.. Meh la beli.. hehh...


Aku buat lagi book/novel cover ni.. Re-stock sikit-sikit ikut kemampuan yang ada.. Kemampuan tu termasuk dari segi tenaga, masa dan kewangan.. Kewangan tak sekencang kuda yang berlari.. Jadinya, buat setakat mana yang ada je la.. 






Book/novel cover yang ini dia punya saiz tak sama dengan yang dulu.. Yang ini saiz dia panjang dan lebar sikit dan takde butang serta tali.. Cuma ada bookmark sahaja..





Book/novel cover yang ini boleh muat untuk novel yang tebal sedikit seperti gambar di bawah manakala yang dulu tu boleh muat untuk standard size....





Harga untuk setiap satu keping book/novel cover ni adalah RM10 belum masuk harga pos.. Harga pos biasalah iaitu RM6 untuk Semenanjung dan RM10 untuk Sabah dan Sarawak.. Jika nak jimat kos pos, boleh la beli lebih.. Mana nak dapat harga murah macam ni uiii... Dah la tu, dijahit dengan penuh kasih sayang lagi.. Banyak kali digosok dan dibelai.. hehh..


Stok untuk cover ini cuma ada sikit sahaja.. Book/novel cover ni boleh dibasuh jika dah kotor.. Tapi basuh guna tangan la ya.. Jangan guna mesin basuh.. Takut nanti dia punya bookmark tu rosak.. Maklum la, bookmark tu dari riben yang jenis sopan santun gitu.. ahaha.. Lepas basuh dan kering, boleh la gosok untuk kembalikan dia punya bentuk asal.. Tak rugi tau beli book/novel cover handmade aku ni... hehh..



Wednesday, April 1, 2015

Spender kena GST tak..?

Assalamu'alaikum...

Spender kena GST tak..?


Andaikata spender pun dikenakan GST, moh la kita belajar jahit spender sendiri ataupun jahit untuk family.. ahaha... Spender orang perempuan ni harga dia dah la mahal.. Budak-budak punya spender lagi mahal.. hehh.. Yang murah sikit tu memang ada tapi benda pakai hari-hari, berapa lama je boleh tahan.. 




Hari tu aku dah cuba buat dah sehelai berdasarkan video kat atas ni... Jadi weiii.. ahahaha.. Cumanya, kena guna kain dan getah yang bersesuaian jika betul-betul buat untuk dipakai.. 






Semuanya Z iaitu barangan keperluan asas...


p/s: Aku sebenarnya nak kongsikan video tu je.. Malas aku nak bising-bising pasal GST ni.. hehh... 

Tuesday, March 31, 2015

Barangan sifar GST...

Assalamu'alaikum...

Barangan sifar GST...


Walaupun ramai yang tak suka dengan GST ni, namun kita kenalah ambil tahu serba sedikit mengenainya.. Kena tau jugak mana yang dikenakan GST dan mana yang tak dikenakan..


Senarai kat bawah ni antara barang yang tak dikenakan GST... Sifar tu maksudnya kosong, kan..? Lama dah tinggalkan zaman sekolah.. Kadang-kadang benda kecil pun boleh jadi confuse.. hehh.. hehh... hehh...




p/s: Kena hafal ni.. Tak pun kena print dan bawak je ke mana-mana kita pergi.. ahahh.. Suka atau tak, kena hadap jugak la.. huhu...

Previous Post Home

@Goodreads