Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Friday, April 25, 2014

Kare-Kare...

Assalamualaikum...

Kare-Kare...


Majalah Rasa ni aku pinjam kakak aku punya.. Kakak aku memang rajin beli majalah macam ni.. Bak kata anak dia; ibu ni beli rajin, buatnya entah bila.. Terus anak dia kena jeling.. Aku dok gelak je la.. hehehe.. Tapi kakak aku yang sorang ni memang rajin dan pandai masak.. 




Lepas tu, mula la aku selak -selak sikit nak tengok apa yang ada kat dalam.. Tup-tup aku terpandang kat resepi Kare-Kare ni.. Terus la berhenti kat situ.. Sebab apa tau..? 




Sebab aku terus teringat kat drama Filipina yang aku suka sangat tu iaitu Be Careful With My Heart.. Apa pulak kena-mengena BCWMH ni dengan Kare-Kare..?? Sebab dalam drama tu, dorang ni suka sangat makan Kare-Kare.. Gaya dorang makan Kare-Kare tu seolah-olah menunjukkan yang Kare-Kare ni sangatlah sedap.. Lagi-lagi bila tengok gaya si Nikki g-r-r-rrrr tu masa dapat Kare-Kare kiriman mak si Maya.. hehe..




Kat sini aku letak satu video cara nak masak Kare-Kare.. Mana la tau kot-kot ada yang berkenan nak mencuba.. Ehh, Sir Chief Richard yang ensem lagi sasa tu pun suka makan Kare-Kare tau.. hahahaha... 



[sumber]


p/s: Aku tak berani nak share resepi Kare-Kare yang ada dalam majalah ni.. Takut nanti kena saman.. Mano den nak cokau duit... huuuuuuu....

Thursday, April 24, 2014

Kutuk-kutuk tapi follow jugak.. hikhikhik....

Assalamualaikum...

Kutuk-kutuk tapi follow jugak.. hikhikhik....


Kita ni kalau masuk bab mengutuk, memang la power.. hahaha.. Lebih power daripada super power.. Err, apa benda la yang aku meraban ni.. ahahh...


Aku bagi contoh la ya sebab bila ada contoh ni, senang nak refer dan refresh.. hehh..


1- Kita kutuk fesyen tudung orang itu tapi dalam masa yang sama, kitapun jual tudung peten macam tu.. Atau lagi teruk, kita dan kaum kerabat kitapun pakai jugak tudung yang sebegitu.. 


2- Kita mengata pakaian orang begitu begini, ketat sendat sampai nampak segala jenis bayang tapi kita tak sedar yang kita, atau ahli keluarga kita, atau kawan-kawan rapat kitapun berpakaian macam tu jugak..


3- Kita dok kutuk orang yang kita tak suka tapi kita dok jenguk jugak dia punya laman sosial.. Dah jenguk tu dah la.. Ni siap dok potpet lagi kat orang lain.. kehkehkeh.. 


4- Kita dok kutuk siaran televisyen yang kita tonton tapi siaran itu jugak la yang kita dok follow hari-hari.. Macam geng yang boikot TV3 tu laa.. ahakkk...


5- Kita kutuk orang yang kawen cerai tapi kita tak tau nasib kita macam mana di kemudian hari.. Jangan nanti kita pulak yang follow benda yang sama.. uiishhh...


6- Kita dok kutuk dan ketawakan hasil kerjatangan orang lain sedangkan kita sendiri tak tau langsung nak buat kerjatangan tersebut.. Sibuk bebeno kita dok skodeng orang tu punya kerja.. hewhewhew..


7- Dan pelbagai lagi jenis kutukan yang tidak membina langsung tapi kadang-kadang boleh menimbulkan kegelian di dalam hati sampai terkekek-kekek ketawa.. hahaha.. Bukan suka dengan kutukan tersebut tapi kadang-kadang ayat yang dicipta tu sangat la tak menahan.. hehh..


p/s: Bab pakaian, aurat atau berkaitan hukum hakam ni, aku tak berani nak cakap sebab diri sendiripun tak semenggah.. Ukur baju biarlah di badan sendiri.. Jika baju sendiri singkat dan sendat, tak perlulah nak kutuk baju orang lain.. huuuuu.... .

Buat cover untuk novel..

Assalamualaikum...

Buat cover untuk novel..


Cuaca dua tiga hari ni sangat la panas berbahang.. Jadi, kepala akupun mula la sakit.. Baju kurung yang dua pasang hari tu sepatutnya dah siap dah tapi dek kerana kepala yang berdenyut-denyut, maka ianya terbengkalai kat situ je.. Baru tadi aku usik balik.. Gosok-gosok sebelum cantum kat badan baju..




Lepas tu, aku letak semula baju tadi.. Takde mood aku nak teruskan menjahit.. Tapi baru sekejap tadi aku cuba pulak belajar buat cover untuk buku atau novel ni.. Sambil-sambil layan drama Miranda, lepas tu sambung pulak melayan drama Anugerah Terindah, aku teruskan buat cover buku ni.. Dah lama tak buat kerja memotong kain atas lantai membuatkan pinggang aku berdenyut-denyut.. Tapi tahan je dulu rasa tu.. Semangat tengah berkobar-kobar la katakan.. ahahah..




Untuk cover buku yang pertama ni, aku buat sempoi je la.. Kain lapik berbunga tu lembik tapi kain kaler oren tu jenis heavy cotton yang orang buat sarung kusyen atau beg.. Mungkin lepas ni aku cuba cari heavy cotton jenis murah sikit.. 




Dan malam ni aku dapat la siapkan sebuah cover novel dari fabrik ni.. Macam seronok la pulak jahit benda ni.. Maklum la, benda baru dapat... hahaha.. Manatau kot-kot lepas ni aku nak jual pulak cover novel yang aku jahit sendiri.. Siapa tau, kan..?




Cover ni sesuai untuk novel yang ketebalannya dalam satu setengah inci atau dalam 730 muka surat.. Novel yang aku pakaikan cover ni tak sampaipun 700 muka surat.. Jadinya cover tu longgar la sikit.. Tapi okay la sebab jika ketat sangat, nanti susah nak masukkan kulit novel tu dalam cover..


p/s: Ada dua lagi cover dari kain oren ni yang belum aku jahit.. Tengah dok fikir nak letak kain apa kat bahagian dalamnya..


-------------

Okay, dah siap dah yang lagi dua tu..






Previous Post Home