Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Sunday, August 31, 2014

Tersuka Tanpa Sengaja...

Assalamu'alaikum...

Tersuka Tanpa Sengaja... 


Aku dah selesai dah baca kisah yang ada dalam novel Tersuka Tanpa Sengaja (TTS) yang merupakan karya terbaru dari penulis muda yang menggunakan nama Pena Kayu ni.. Novel pertama penulis adalah Doa Cinta Seorang Lelaki (DCSL).. Yang ni pun aku dah beli dari ejen IKP.. Dah lama habis baca dah pun dan aku suka novel DCSL tu..


Beli online dengan ejen IKP.. Dapat fridge magnet hero Tersuka Tanpa Sengaja.. Dah tampal kat pintu peti sejuk dah pun.. Boleh tengok setiap hari.. weeeee.... :p


Novel Tersuka Tanpa Sengaja ni merupakan novel keluaran bulan Ogos dari IKP yang dijadikan combo bersama dengan novel dari penulis Wawa Taufik iaitu Lamaran Untuk Teman Hati atau LUTH.. Aku tak baca lagi LUTH tu ya.. Sabar.. Ikut giliran.. hehe..





Mula-mula baca prolog Tersuka Tanpa Sengaja ni, air mata aku dah meleleh dah.. Bukan setakat meleleh je, siap dengan meremang bulu roma lengan lagi tu.. ahahh...




Bila dah mula baca, tak boleh nak berhenti la pula.. Baca dan terus baca sehinggalah hati menjadi sakit ya amat.. 


Kenapa pula sakit hati ya..? Nak tau kenapa, kenalah beli dan baca sendiri.. Apa yang pasti, sakit hati ini ada kaitan dengan prolog yang menyentapkan tadi.. 


p/s: Aku tak berapa rajin nak buat review yang meleret-leret seperti dulu.. Cukup sekadar aku bagitau yang akupun dah tersuka tanpa sengaja dengan kisah doktor manja dalam novel ni... kehkehkeh..

Google bunga raya..

Assalamu'alaikum...

Google bunga raya..

Aku suka kat google ni.. Asal ada je perayaan, event atau hari tertentu, pasti ada gambar menarik yang dikongsikan.. Macam hari ni, hari kemerdekaan negara kita, gambar yang keluar adalah gambar bunga raya yang melambangkan bunga rasmi kebangsaan..



p/s: Selamat menyambut hari kemerdekaan ke 57 untuk Malaysia.. MERDEKA..!!! MERDEKA..!!! MERDEKA...!!!

Saturday, August 30, 2014

The Unsung Hero dan Darah Merah Melakar Sejarah...

Assalamua'alaikum...

The Unsung Hero dan Darah Merah Melakar Sejarah...

The Unsung Hero:

Ini merupakan novel keempat daripada penulis Melur Jelita.. Siapa yang belum pernah baca novel-novel karya Melur Jelita yang terdahulu tetapi teringin nak baca HERO ni, boleh la baca kat sini ya..  Tapi aku tak bacapun sebab aku memang kurang suka baca novel online tak kira la siapa penulisnya... Aku sekadar baca apa yang Melur Jelita share kat page fb beliau...


Aku dah dapat dah novel HERO ni.. Aku beli online je dan ikut apa yang ada kat page Melur Jelita tu tapi aku belum mula baca lagi HERO ni.. Tak nak la terburu-buru.. Takut nanti tak faham apa yang dibaca.. Tapi aku yakin dan pasti bahawa karya Melur Jelita ni sudah tentunya superb dan best seperti karya terdahulu.. Yang penting, aku dah peluk-peluk dan siyom-siyom HERO aku ni.. Wangi sungguh bau HERO aku ni.. hehehe...





Darah Merah Melakar Sejarah:







Walaupun nama barisan pelakon utama drama ini tidak sehebat pemenang anugerah dotdotdot tapi aku tetap teruja nak tengok.. Tengok dia punya preview tu pun dah meremang bulu roma.. Lagi pulak aku ni memang suka tengok cerita perang yang ada askar-askar ni tak kira la samada cerita Melayu atau Inggeris daripada melayan cerita kepop atau cerita hantu.. Tengok uniform dorangpun aku dah jatuh cinta dah... hehh.. 


Al-Fatihah untuk arwah abah dan semua anggota tentera yang telah pergi mengadap Ilahi.. Moga Allah tempatkan kalian bersama golongan yang soleh lagi beriman.. Jasa kalian tetap dikenang sampai bila-bilapun.. Hanya mereka yang buta hati saja yang tidak tahu menghargai pengorbanan dan jasa tentera...


p/s: Di sini lahirnya CINTA... Di sini lahirnya KITA.. Di sini MALAYSIA tercipta.. Selamat menyambut Hari Kemerdekaan Ke 57.. Aku bangga jadi anak tentera..!

Previous Post Home