Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Tuesday, August 23, 2016

Rileks-rileks sudah!

Assalamu'alaikum.

Rileks-rileks sudah!


Aku dah malas dah nak ambil port sangat fasal  semua ni. Aku nak buat rileks je. Kalau beria-ia aku layan, makin sakit pulak jiwa aku nanti. Aku tak nak rosakkan jiwa aku dengan benda-benda macam ni. Life is too short. Jadinya, manfa'atkan kehidupan ini dengan sebaik mungkin. 




Sekarang ni, aku nak happy-kan diri aku je. Kalau bukan diri kita yang bagi motivasi pada diri sendiri, siapa lagi yang kita nak harapkan? Sebab tu kita kena kuatkan semangat. Jangan cepat sangat melatah tak tentu hala lagi-lagi berkaitan dengan perkara yang tak penting. Heh.




p/s: Kita kenalah sentiasa cool. Barulah nampak matang. Tak gitu? Kehkehkeh.

Monday, August 22, 2016

Mendung tak bererti hujan.

Assalamu'alaikum.

Mendung tak bererti hujan. 


Best! Suka pulak aku layan lagu duet gandingan dari Ella dan suaminya, Captain Azhar. Ella dan Captain Azhar berduet lagu Mendung Tak Bererti Hujan. Mula-mula tu suara Captain Azhar ada gegar-gegar sikit. Mungkin dia ada sedikit gugup tapi lepas tu okay dah. 



Ella & Captain Azhar: Mendung Tak Bererti Hujan.



Sebetulnya, malam tadi aku dah nak masuk tidur dah. Tapi sebelum tu, sempat la aku tukar cenel tv. Tup-tup tengok ada Ella tengah nyanyi kat rancangan Lentera Muzika. Siaran langsung lagi dari TV1. Maka, akupun tak jadi la nak tidur. Ahaha.


Tak tau kenapa aku rajin pulak pergi rakam gandingan duet antara Ella dan suaminya tu. Yang aku rasa masa tu adalah rasa seronok tengok pasangan ni berduet secara live. Aku memang sukakan suara Ella yang serak-serak basah tu. Tapi rancangan Lentera Muzika Ella malam tadi memang best! Pentaspun cantik. Muzik iringanpun terbaik. Suara Ella masih lagi sedap seperti dulu. Penontonpun bagi sokongan yang meriah. Tahniah untuk semua. 


Moga rumahtangga Ella dan suami, Captain Azhar, berkekalan hingga ke akhir hayat. Moga mereka bahagia dan gembira selalu dengan cara mereka. Apabila tengok dorang bahagia, akupun tumpang gembira. Hehe.


Siapa yang terlepas peluang nak tengok konsert Ella ni, boleh la klik kat sini


p/s: Doakan kebaikan itu lebih baik daripada berkata yang bukan-bukan. 

Saturday, August 20, 2016

Ini namanya pengalaman.

Assalamu'alaikum.

Ini namanya pengalaman.

Kita semua pasti ada pengalaman tersendiri. Samada pengalaman tersebut pengalaman yang manis atau pahit, ia sedikit sebanyak memberi kita satu pengajaran.




p/s: Kata orang, pengalaman mematangkan fikiran. Jika tiada pengalaman, kita tidak punya apa-apa untuk dikongsi dan dijadikan sebagai satu motivasi.

Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »