Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Friday, October 6, 2017

Bertahun menunggu. Akhirnya...!

Assalamu'alaikum.

Bertahun menunggu. Akhirnya...!


Dah lama aku menanti kehadiran bunga orkid ni tapi tak juga muncul-muncul. Sehinggalah pada satu pagi tu iaitu pada 21 September 2017, aku ternampak kudupnya sudah terjulur keluar. Ya Allah! Sukanya hati aku ni tidak dapat aku gambarkan. 


Maka, bermula dari pagi itu, akupun mula la merakamkan gambar perkembangan bunga orkid ni. Boleh dikatakan setiap hari sama ada pagi atau petang, aku ambil gambar dia. Macam apa je, kan? Haha. Tapi itulah keterujaan bagi seorang penanti yang begitu lama mengharapkan agar bunga yang ditanamnya berkembang mekar. 


Jom tengok gambar dari awal hingga gambar bunga orkid tu kembang sepenuhnya. Siapa yang tengok gambar bunga yang dah kembang tu, pasti mata dia bersinar galak. Hahaha.


Kalau pokok amryllis aku tu aku kena tunggu sampai tujuh tahun lebih untuk dia berbunga, pokok orkid ni pun lebih kurang begitu juga. Rasanya ada la lebih dari empat atau lima tahun aku tanam setelah kakak aku bagi pokok ni kat aku. 


p/s: Cantik, kan? Bunga dia besar dan ada bau wangi sikit. Berbaloi-baloi tunggu lama. Alhamdulillah. Satu lagi terapi untuk aku.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)