Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, April 29, 2019

Patin masak tempoyak: Bukan kegemaran.

Assalamu'alaikum.

Patin masak tempoyak : Bukan kegemaran.


Sejujurnya, aku bukanlah penggemar ikan patin masak tempoyak ni. Aku beli seekor ikan patin yang beratnya hampir dua kilo dan masak sampai empat kali. Inipun baru je habis ikan patin yang seekor tu. Lepas ni kalau beli lagi ikan patin, baiklah aku goreng je. Sedap makan masa panas.


Dah beli dan stok tempoyak banyak dalam freezer, maka akupun masak la jugak. Jenuh nak habiskan empat ketul tu. Abang aku kat rumah ni pun kurang suka patin tempoyak ni. Tapi kalau patin masak pais tempoyak, okay je dia makan. Aku pulak sama je kurang gemar. Mungkin sebab kena guna tempoyak masam, tu yang patah selera aku. Aku kurang menggemari lauk yang masam-masam ni sebab takut nanti muka bertambah masam. Ehh, ada kena-mengena ke? Haha.. Tak la. Mungkin sebab aku ada gastrik dan lauk ni kena masak pedas-pedas, tu yang aku tak suka nak makan beria. Setakat makan sikit-sikit tu aku boleh je makan.


 ^
Stok last ikan patin. Dan bahan rencah bawah ni semuanya dari kebun mini di rumah aku. Alhamdulillah, jimat la seringgit dua.
v


p/s: Alhamdulillah di atas setiap rezeki yang Allah beri. 
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)