Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, August 19, 2015

Cubaan membuat sendiri telur masin...

Assalamu'alaikum...

Cubaan membuat sendiri telur masin...


Ini merupakan kali pertama aku cuba buat telur masin ni.. Aku gunakan telur ayam kampung dan juga telur ayam biasa.. Telur ayam kampung tu banyak jugak, lebih dari sepuluh biji, tu yang aku buat telur masin tu.. 
Dah lama sebenarnya nak cuba buat telur masin guna telur biasa ni tapi tak terbuat-buat jugak.. Bila tengok banyak telur ayam kampung, tu yang terus buat tu.. Tak nak tangguh-tangguh lagi dah.. Semangat la kononnya... ahaha.. Kalau guna telur itik, mak aku dah selalu buat.. Telur itik susah nak jumpa kat sini melainkan yang dah dijadikan telur masin.. 


Aku ada tengok pasal telur masin ayam ni kat blog Ros jintan manis.. Masa tengok tu dah rasa nak buat tapi manjang la lupa je.. hehh.. Tapi sukatan bahan aku ikut cara aku la... Lagi satu, air garam tu aku tak masakpun.. Saja la nak tengok macam mana hasilnya nanti..


Aku set jangka masa rendam telur ni selama dua minggu.. Tapi bila dah sampai seminggu nanti, aku nak cuba rebus sebiji dulu.. Kulit telur ayam biasa ni nipis, takut nanti bila rendam lama-lama, dia terlebih masin pulak.. 


p/s: Harap-harap menjadi la telur masin homemade aku ni.. hehh..

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)