Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, June 6, 2018

Kuih raya ketiga 2018

Assalamu'alaikum.

Kuih raya ketiga 2018.Hari ini, merupakan hari kedua aku gulung kulit popia ni. Mula-mula buat tu, sakit pinggang aku oii...! Mungkin sebab belum dapat lagi skill yang sesuai. Tapi lepas je dah adapt, ehh, senang la pula. Lepas ni, boleh la ambil tempahan. Kah..!

Aku gunakan putih telur sebagai pelekat. Lebihan putih telur masa buat biskut tart nanas gulung dan biskut bubble rice hari tu masih ada lagi. Makanya, gunakan aje la. Jangan membazir.
Kulit popia yang dah siap digulung, aku jemur dahulu bagi mengelakkan dia berkulat. Kulit popia ni kan lembab. Takut nanti jika tak terus goreng, akan timbul kulat pada kulit popia tu. Aku dah kena dah tahun lepas. Sayang sebab terpaksa buang separuh kulit popia yang dah siap digulung. Tapi kalau nak terus goreng, tak payah la jemur. Aku ni nak goreng sekali harung. Dah siap gulung semua kulit popia tu, barulah aku goreng. Malas nak buat kerja berulang kali.

Ni cara aku gulung kulit popia tu. Lain orang, lain caranya. Aku dengan cara aku la yang aku rasakan lebih efektif dan lebih efficient. Heh. Nak ikut atau tidak, ikut suka korang la. Aku takde la nak memaksa. Aku cuma sekadar nak berkongsi sahaja. 
p/s: Lepas ni, nak buat maruku pula. Ala, maruku yang guna tepung maruku Baba's tu.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)