Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, August 18, 2019

Kebun nenas sekangkang tikus. 😁

Assalamu'alaikum.

Kebun nenas sekangkang tikus. 😁


Sekarang ni, agak malas nak update blog. Nak blogwalkingpun takde mood. Apatah lagi nak tinggalkan komen. Maaf la ya. Sejak kebelakangan ni, banyak sangat fikir sampai tercicir-cicir banyak perkara. Haha.


Okay la, aku cuma nak letak gambar pokok nenas dalam pasu aku ni je. Gambar sebelum dan selepas daun nenas tu aku trim. Ada orang kata, jika nakkan buah nenas tu besar, kenalah buang daun di bahagian bawah tu. Lepas tu, letak baja dan siram. Lepas tu, tak payah siram dah. 


Jangan buat pokok nenas tu macam pokok bunga pulak. Pokok bunga memang kena siram pagi dan petang kecuali waktu hujan tapi pokok nenas ni, tak payah siram selalu. Kalau siram selalu, nanti pucuknya lecur. Biarkan aje dia macam tu. Siram dua kali seminggupun dah memadai dah. Tapi pokok nenas aku ni memang jarang sangat bersiram. Malas sangat aku nak jaga beria. Bajapun jarang sangat. Ikut dia la berbuah bila. Haha.


Selepas dibersihkan, barulah sedap sikit mata memandang. Takde serabut sangat dengan daun yang terkulai sana sini.

p/s: Okay, selesai sudah update blog. Haha.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)