Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, September 30, 2019

Pisang...

Assalamu'alaikum.

Pisang...


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Terima kasih Allah di atas setiap rezeki yang Kau berikan pada aku. Walaupun pokok pisang ini tidak dibaja namun ia tetap mengeluarkan hasil. Alhamdulillah.


 Pisang 40 hari.


 Pisang kapas.


Pisang serendah.


p/s: Ada lagi beberapa tandan di pokok yang menunggu masa untuk matang. Moga buah pisang tu terus membesar dengan sihat. 
.

Ketam masak hentam aje la labu...

Assalamu'alaikum.

Ketam masak hentam aje la labu...


Aku memang jarang sangat beli ketam. Terlalu jarang. Dah tiga tahun tak makan ketam. Mungkin sebab harga ketam yang agak mahal atau mungkin sebab aku sendiri yang tidak berapa pandai nak siang dan masak ketam ni yang menyebabkan aku kurang berminat nak beli ketam. Tahun ni baru aku mula beli ketam. Itupun baru dua kali beli. 


Baru-baru ni, aku beli la jugak empat ekor ketam bersaiz kecil. Harga untuk empat ekor tu dalam RM29. Tu yang aku beli. Kalau harga sampai RM30 ke atas, memang takde la aku nak beli aihh.. 


Aku main hentam je masak ketam ni. Mula-mula ingat nak buat masak lemak cili padi tapi takde bahan rencah pulak. Tak best la kalau masak ketam semata-mata. Sudahnya, aku main hentam je masak ketam tu. Dah siap masak, akupun makan la. Ehh..! Rasa sedap la pulak masak main hentam-hentam macam ni. Haha.


Ada sesiapa tahu macam mana cara yang betul nak siang ketam? Aku sekadar buang cengkerang dia dan buang selaput kat dalam tu je. Selebihnya, aku memang tak tahu. 


p/s: Sedap makan, sedap jugak la penyakit datang. 
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)