Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Saturday, May 11, 2013

Tak suka, benci atau pura-pura..

Assalamualaikum...

Tak suka, benci atau pura-pura..


Kata orang, kita hendaklah maniskan muka walaupun untuk perkara yang kita tak suka.. Adakah itu bermaksud kita perlu berpura-pura..?


Kata aku pulak, aku memang tak boleh nak maniskan muka dengan benda, perkara atau orang yang aku tak suka.. Kalau aku maniskan muka sekalipun, pasti nampak riak yang bertentangan kat muka aku tu.. Nampak sangat yang aku tak ikhlas dalam memaniskan muka.


Maaf, aku tak pandai nak berpura-pura jika ianya membabitkan apa yang aku tak suka apatah lagi apa yang aku benci..
Namun, jika aku suka, sinar itu akan jelas terpancar di sebalik senyuman.. kehkehkeh....


Jalan penyelesaiannya ialah samada aku jauhkan diri dari semua yang aku tak suka ataupun orang yang buat benda yang aku tak suka tu menjauhkan dirinya dari pandangan aku.. Dan aku pilih yang pertama iaitu aku yang perlu menjauhkan diri dari benda, perkara atau orang yang aku tak suka tadi sebelum ianya menjadi semakin parah.. Dalam masa yang sama, cuba untuk tenangkan diri daripada memberi reaksi yang menyakitkan hati..
p/s: Tak suka bukan bermaksud benci.. Susah nak perjelaskan secara terperinci.. :p

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)