Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, December 23, 2015

Target dan bajet 2016...

Assalamu'alaikum...

Target dan bajet 2016...


Jangan lari target..
Jangan lari bajet..
Jaga baik-baik apa yang ada dalam dompet... 
(*^-°)vKenapa cuma highlight kepada novel sahaja sedangkan banyak lagi perkara lain yang perlu diutamakan..?


Aku ni selalu beli novel online.. Duit aku banyak aku habiskan kepada novel sahaja sebab aku suka membaca novel dan aku bukan penggemar barangan lain seperti tudung, baju, kasut, gadget, handphone, kamera dan sebagainya.. 


Selain daripada barangan keperluan seharian seperti makanan dan pembayaran bil, duit aku banyak aku laburkan kepada novel.. Dan untuk tahun 2016 dan tahun seterusnya, aku kena tetapkan pendirian agar tidak lagi membeli novel yang entah apa-apa..


Apabila kita susah, takde orang yang akan datang membantu dengan tiba-tiba.. Orang makin menjauhkan diri ada la.. Kita sendiri kena tampilkan diri untuk mendapatkan bantuan.. Itupun jika dapatlah..! Jadi, ini satu peringatan untuk aku jugak agar tidak lagi membuang duit untuk benda yang tidak sepatutnya.. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)


p/s: Siapa nak beli novel terpakai/preloved/second hand yang kualitinya masih cantik macam baru, boleh inbox aku kat fb.. Terima kasih.. :)
grin emoticon
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)