Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, January 25, 2016

Jangan ubah ikut suka hati sendiri je...

Assalamu'alaikum...

Jangan ubah ikut suka hati sendiri je...


Aku ni selalu sangat nampak orang gantikan huruf p dengan huruf b..
Kejap ditulis sebagai kejab..
Kaup ditulis sebagai kaub..

Sedap ditulis sebagai sedab..
Dan banyak lagi...
Kadang-kadang ada juga perkataan yang kita cari tapi tak boleh nak jumpa.. Dia keluar macam kat bawah ni haa.. Kenapa ya..? Aku ni kalau dah keluar benda macam ni, memang tak tau dah la nak buat apa.. Mati kutu terus jadinya.. ahaha... Siapa tau kenapa keluar macam ni dan tau cara nak solve-kan, boleh la bagi info kat aku ya.. Terima kasih.. 
Perbuatan mengubah huruf ni mungkin nampak macam kecil je tapi percayalah, jika ia tidak dibendung, pasti akan menjadi semakin besar dan bertambah rumit, lebih-lebih lagi kepada mereka yang masih lagi bergelar pelajar.. Jika boleh, tolonglah jangan teruskan buat kesilapan ejaan macam ni..


p/s: Sayangi Bahasa Malaysia kita..

Boleh ke..?

Assalamu'alaikum...

Boleh ke..? 

Boleh ke kita nak buat baik dengan orang yang beri layanan buruk kat kita..? 


Mungkin boleh dan mungkin juga tidak boleh bergantung pada tahap kesabaran kita.. Jika nak ikutkan, memang payah la, kan? Pasti ada satu rasa kurang puas hati dan rasa itu mengundang satu suara yang sentiasa terngiang-ngiang di telinga.. Betul tak..?
Contohnya; Kita mendapat layanan buruk di kaunter jabatan kerajaan.. Pastinya kita melahirkan rasa yang sangat marah dan kita lahirkan rasa marah itu pada laman sosial seperti facebook yang akhirnya menjadi viral..


Kesimpulannya, benda macam ni memang sukar untuk kita praktikkan namun tidak mustahil untuk kita beri layanan yang baik walaupun kita dilayan dengan teruk.. Itupun jika kita mencuba dan terus mencuba untuk bersikap lebih penyabar..


p/s: Nak jadi baik, kena banyak bersabar.. Nak jadi seorang yang sabar itulah yang kadang-kadang agak susah sikit tu.. hehh..

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)