Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, October 16, 2016

Jom kita bakar kalori.

Assalamu'alaikum.

Jom kita bakar kalori.

Petang semalam, aku dok bakar kalori kat kawasan belakang rumah ni. Pagi ni, aku sambung lagi membakar kalori dan juga bakar sampah. Habis melecet tapak tangan sebab buat kerja tak pakai sarung tangan. 


Dah berpuluh-puluh tahun umur pokok belimbing ni. Nak kena letak baja bagi dia keluar buah.


 Pokok dek ekau la nak buek aksi macam manopun. Janji kau temankan aku sampai aku selesai buat kerja. Haha. Kayu dari pokok yang ditebang, aku simpan. Senang nanti kalau nak bakar lemang. 


Tembok ni aku minta tolong orang untuk simenkan dan tutup mana-mana bahagian yang berlubang. Takut aku kalau ada si panjang yang buat sarang dalam lubang tu. 


Pokok manggis ni buah dia tak nampak kat atas pokok tapi buah yang gugur punya la banyak. Takde rezeki nak merasa. 


 ^

Teman yang setia menemani aku dari mula buat kerja hingga selesai. Memang aku panggil kucing-kucing aku untuk temankan aku incase berjaga-jaga jika ada binatang berbisa like si panjang tu. Mula-mula tu ramai jugak yang teman. Akhir sekali, tinggal si Kuning ni je. Apapun, terima kasih ya Kuning sebab temankan mami. Ahak.

v


Dah selesai buat kerja, ternampak la pokok belimbing buluh jiran sebelah. Kebetulan, akak tu baru nak mula menyapu sampah. Akupun apa lagi, minta tolong kat dia untuk ambilkan sikit buah belimbing buluh tu. Hajatnya nak buat sambal hitam. 

p/s: Dah selesai buat kerja,  baru la rasa lega. Entah berapa kalori yang terbakar agaknya. Haha.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)