Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, July 12, 2020

Cara aku tanam keledek ungu isi oren.

Assalamu'alaikum.

Cara aku tanam keledek ungu isi oren.

Kalau dulu, aku main cucuk je batang keledak tu ke dalam tanah tapi sekarang, aku rendam dulu batang keledek tu. Apabila dah keluar akar yang agak banyak, barulah aku tanam dalam pasu.Kalau dulu, batang keledek tu aku tanam je panjang-panjang dengan harapan setiap ruas akar tu akan keluarkan ubi. Tapi selalunya, aku punya keledek, ubi tu keluar hanya pada batang yang dicucuk sahaja. Tapi sekarang, aku tanam batang keledek tu pendek-pendek je.

Alhamdulillah, pokok keledek ungu isi oren aku ni dah mula subur dah. Ada dua pasu besar yang aku tanam dengan keledek ni. Setiap pasu tu aku cucukkan dengan empat keratan batang keledek. Harapnya, banyaklah nanti ubi dia. 

Aku tak pasti keledek ungu isi oren ni ambil masa berapa lama untuk keluarkan isi dia. Ada yang kata tiga hingga empat bulan dan ada pulak yang kata empat hingga lima enam bulan. Katanya, bergantung pada jenis keledek jugak. 


p/s: Takpe. Tunggu dan lihat aje la nanti. Semoga Allah panjangkan umur aku dan juga umur pokok keledek aku ni untuk aku lihat dan nikmati hasilnya. Aamiin.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)