Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, July 31, 2017

DIY: Takde kerja, cari kerja.

Assalamu'alaikum.

DIY: Takde kerja, cari kerja.


Ni la namanya, takde kerja, cari kerja. Haha. Jika boleh DIY, semua benda nak di kitar semula. Yang penting, tak perlu membazir. Heh.


Mula-mula, kitar semula bekas tomyam dari Knorr ni dan jadikan bekas untuk Maggie Secukup Rasa ni pulak. Tampal sahaja pelekat tu kat atas botol tu. Tak perlu dah beli bekas baru. Kan jimat namanya tu. Ahak.
Lepas tu, mula fikir lagi dan lagi. Disebabkan tempat yang sangat terhad di ruang dapur, maka akupun kitar semula botol air mineral ni pulak. 
Makanya, jadilah ia seperti dalam gambar di bawah ini. Haha.
Lepas tu, dok fikir lagi. Apa kata gunakan botol air mineral yang kecil tu untuk letak bekas yang kecil? Hasilnya, jadilah seperti di bawah. Heh.
Kat rumah ni, aku yang masak. Makanya, atur susun tu kenalah sesuai dengan cara aku yang nak masak. Yang penting, senang nampak dan senang nak ambil. Takde la terkial-kial nak mencari atau nak julur tangan panjang sedepa sebab tak sampai nak capai.

p/s: Rumah aku ni rumah kampung je. Lain la rumah bandar atau kondominium yang siap ada kabinet semua tu. 

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)