Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, March 1, 2018

Kenangan.

Assalamu'alaikum.

Kenangan.


Ni kenangan masa aku kerja kat Johor dulu. Dah jadi barang rare dah ni. Haha. 


Ni adalah chairback. Ada satu set chairback ni iaitu ada tujuh helai. Semuanya masih lagi aku simpan dengan elok. 

Ini pula adalah alas meja makan untuk enam kerusi. Ini jenis sambung-sambung. Kait sekeping kecil dulu, lepas tu sambung. Buatlah proses yang sama sampai dapat saiz yang kita nak. Dah tak ingat dah berapa buku benang ni habis. 

Ini pula merupakan alas untuk meja bulat. Kalau letakkan atas meja buat tu, cantik je dia jatuh ke bawah. Dia macam berombak sikit. Jenuh ni nak habiskan. Setiap masa kena pandang pada pola. Banyak kali jugak kena bukak balik semula sebab silap kira. Sabar je la. Haha.


Aku memang sayang sangat dengan semua harta benda yang aku ada. Walau sekecil dan semurah mana sekalipun benda tu, aku tetap sayang. Sebab tu la aku akan cuba jaga dengan sebaik-baiknya.

Dulu, aku selalu berlumba-lumba mengait dengan dua orang lagi rakan sebilik. Dua orang kawan aku tu memang laju je mengait. Aku je yang agak terkial-kial sikit. Takpe la. Yang penting, siap jugak apa yang aku kait tu. Malahan, dapat jugak aku bagi kat dua orang kakak aku satu set chairback tiap seorang. Dua-dua pattern tak sama dan dua-dua berwarna putih. Tak tau la sama ada chairback tu masih ada lagi kat dorang ataupun sudah dimakan dek tikus. Hahaha.


p/s: Rindunya zaman kerja dulu.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)