Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, November 13, 2016

Beweh. Biaweh. Jeweh. Jambu Batu. Apa lagi?

Assalamu'alaikum.

Beweh. Biaweh. Jeweh. Jambu Batu. Apa lagi?


Buah ni masa zaman aku budak-budak dulu, aku panggil beweh. Kadang-kadang aku panggil jeweh. Cuma sekarang ni jarang dah guna perkataan tu sebab dah jarang jumpa. Yang ada banyak sekarang ni jenis jambu batu.
Buah beweh ni saiz dia kecil dari buah jambu batu yang biasa kita tengok tu. Selalunya, aku makan dia punya bahagian luar je sebab biji dia banyak. Bahaya makan biji beweh ni. Nanti biji tu tak hadam dengan baik. Takut kena appendik pula nanti.
Pokok beweh ni bukan aku tanam. Tak tau la siapa yang bawak benih dia. Mungkin tupai ataupun burung. Tengok-tengok dah ada je anak pokok ni kat belakang rumah. Maka, akupun terus la jaga dan bela sebab daun beweh atau daun jambu batu ni ada banyak kegunaan dia. 
Khabarnya, pucuk daun beweh atau pucuk daun jambu batu ni boleh merawat cirit birit. Caranya, ramas pucuk daun tersebut dengan air kosong dan kita minum air tu. Aku dah pernah cuba tapi bagi minum kat kucing aku la sebab masa tu kucing aku cirit birit. Alhamdulillah, elok pulak cirit birit kucing aku tu. Haha. Dulu-dulu mana aku tau nak cari ubat cirit birit kat mana. Klinik haiwanpun aku tak tau kat celah mana. Tu yang cuba gunakan cara tradisional tu. 


p/s: Pokok beweh ni kiranya dah masuk spesis rare. Heh.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)