Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Friday, May 15, 2015

Cili vs Babi...

Assalamu'alaikum...

Cili vs Babi...


Emak-emak zaman dulu, biarpun belajarnya tidak tinggi, walaupun tidak ada degree, malahan ada yang tidak pernah menjejakkan kaki ke sekolah akibat kesempitan hidup, namun mereka masih berjaya mendidik anak dengan lebih berhemah.. 
Emak-emak zaman sekarang, degree botingkek-tingkek, mencari ilmu merata dunia tapi masih gagal mendidik anak dari menyumpah seranah sesuka hati.. Ataupun, mungkin mereka juga jenis manusia yang sesuka hati memaki sana sini.. Bak kata orang, dah jadi kebiasaan memaki orang depan anak, ataupun memaki anak sendiri, itu yang anak terikut-ikut..


Ini bukan omongan kosong.. Ini adalah realiti kehidupan yang saban hari dihidangkan pada penglihatan kita.. Contohnya, tengok sahajalah apa yang ada kat fb dan sebagainya..


Emak-emak sekarang, nak cubit anakpun takut.. Apatah lagi nak cilikan mulut anak tu.. Aku sendiri pernah sumbat cili merah kat mulut anak sedara.. Peduli apa aku..! Kawan aku pernah tenyeh cili api kat mulut anak perempuan dia yang baru berumur 6 tahun sampai merah mulut budak tu.. Lepas tu, takde dah anak dia sebut perkataan yang tak elok.. 


Melentur buluh biarlah dari rebungnya.. Masalah sekarang adalah orang sekarang tak rajin nak membaca peribahasa zaman dahulu.. Tidak mahu merungkai maksud yang tersembunyi.. Mereka lebih suka kepada peribahasa Inggeris yang nampak lebih 'cerdik' bila menuturkannya.. Aku kalau masuk bab peribahasa Inggeris ni, memang aku fail.. Tak faham aku apa yang cuba disampaikan.. 


Akupun ada masanya menyumpah seranah jugak tapi seingat aku, masa zaman sekolah atau zaman kerja dulu, aku memang takde la nak sebut babi ni semua.. Cuma sekarang ni kadang-kadang terlepas jugak satu dua das perkataan tu..  Ye la, akupun manusia yang tak sempurna jugak.. Ada masa dan ketikanya, hilang sabar jugak.. Tapi macam apa yang doktor tu kata la, menyumpah dalam hati ataupun untuk pendengaran sendiri je... Mencarut tu aku memang tak pandai nak buat.. Dan hairan jugak kenapa orang suka sangat mencarut.. 


p/s: Kadang-kadang dah diajar tapi pengaruh sekeliling lagi kuat.. Itu juga mungkin satu faktor yang mendorong ke arah mulut yang cabul.. 

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)