Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, November 26, 2019

Jahit seluar pelikat: Moga ada manfaatnya.

Assalamu'alaikum.


Jahit seluar pelikat: Moga ada manfaatnya.


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.


Aku ada kongsikan sedikit tutorial tentang seluar dari kain pelikat yang aku buat. Sebenarnya, takde la tutorial sangat. Cuma, aku kongsikan sedikit gambar cara aku jahit seluar pelikat tu. Tak sangka pulak ramai yang jenguk post tu. Tak kurang juga ada yang share. Pada mereka semua, terima kasih aku ucapkan. Moga setiap perkongsian itu ada manfaatnya walaupun sedikit.

Okay, aku kongsikan balik semula semua gambar tu dalam entri ini pulak sebab dalam post tu, gambar tak penuh. Kastemer bagi seluar contoh.
Ni untuk bahagian hadapan seluar. Bahagian depan seluar ni, bahagian ada pinggang dia tu lurus je. Tu yang pola kena lipat. Untuk bahagian belakang, kena naikkan 1 1/4 inci pada bahagian cawat tu. Lepas tu, garis je lurus sampai bahagian sisi/tepi. Kiranya nanti bahagian pinggang belakang ni dia garis lurus serong.


Bahagian sisi dalam belakang pula, kena keluarkan 1 inci dari sisi dalam bahagian depan untuk keliling kaki (bawah) dan keliling lutut. Keliling paha (bahagian hujung celah kelengkang tu, keluarkan dalam 2 inci atau 2 1/2 inci atau 3 inci bergantung pada saiz badan seseorang tu. Lagi gemuk, lagi banyak kena keluarkan.


Peniti setiap garisan supaya garisan tu tak lari jauh sangat.^
Jahit sisi dulu bermula dari bahagian bawah mulut poket hinggalah habis sampai bawah. Lepas tu, barulah jahit dari atas dan teruskan membelok jahit bahagian poket.
v


 Berhenti di sini.


 Okay, bahagian poket dah selesai.


 Tinggal nak buat bahagian pinggang pulak.


Salah satu seluar pelikat yang dah siap jahit. Terima kasih kastemer.


p/s: Aku sekadar berkongsi apa yang aku tahu. Tak salah, kan?
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)