Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Friday, October 5, 2018

Pokok pisang rancak berbuah.

Assalamu'alaikum.

Pokok pisang rancak berbuah.


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.


Pokok pisang di belakang rumah sedang rancak berbuah. Sudah agak lama dorang ni berdiam diri. Sekali keluar, lebih kurang serentak la pulak.


Ada sepokok tu, aku tak ingat pokok pisang apa, tandan buahnya keluar di tengah batang. Subhanallah. Selama ini tengok pokok pisang orang lain jadi macam ni. Kali ini, pokok pisang sendiri pulak yang jadi macam tu. Dapat la tengok depan mata sendiri. 


Image may contain: plant, sky, tree, outdoor and nature

Image may contain: plant and food

Image may contain: 1 person, plant, tree and outdoor

Image may contain: plant, outdoor and nature

Image may contain: plant

Image may contain: plant, tree, outdoor and nature

Image may contain: plant, tree, sky, outdoor and nature

Image may contain: one or more people, plant and outdoor

Image may contain: fruit and food


Gara-gara menebang pokok pisang, lengan aku terkena libasan parang panjang. Syukurlah cuma kena kulit lengan je. Tersiat la sikit kulit tu. Walaupun kecil je tapi pedihnya tetap terasa. 


Dah la lengan luka terkena parang, tandan pisang tu pulak jatuh tergolek-golek menuruni tangga batu. Habis luruh la buah pisang tu. Haha.


p/s: Banyak buah pisang yang dah kena makan dek burung. Takpelah. Kita berkongsi rezeki.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)