Assalamualaikum....
Menu Ramadhan hari ke-6: Menu zaman Jepun..
Alhamdulillah...
Kalau orang lain sibuk membeli pelbagai jenis kuih-muih di bazaar Ramadhan, aku hanya menggoreng ubi kayu sahaja.. Ubi kayu ni kakak aku bawa masa dia balik sini Jumaat lepas.. Jauh datangnya ubi kayu ni tau.. Dari Labis tuuu.. Lepas tu singgah pulak kat Trolak, lalu sambung perjalanan ikut jalan Cameron Highlands dan seterusnya masuk ke dapur rumah ni... hehe.. Mujurlah ubi kayu ni masih lagi elok isinya.. Mungkin sebab ubi kayu ni muda lagi kot.. Tu yang lambat masuk angin tu.. hikk... Kalau tak digoreng sekarang, takut nanti dibuang macam tu aje.. Rugi je nanti...
Ni baru lepas angkat ni.. Panassss.....!!!
Laju je aku berbuka puasa dengan ubi kayu goreng ni.. Lebih-lebih lagi bila dicicah dengan sambal kicap buatan kakak aku jugak. Ditambah pulak dengan air kopi panas buatan abang aku.. Pergghhh...!!! Betul-betul punya nikmat.. Cuma hari tak hujan je.. Kalaulah hari hujan, lagi la berganda-ganda terasa kenikmatannya... Alhamdulillah... :)
Sebut pasal ubi kayu ni, teringat balik kisah zaman Jepun yang mak aku selalu ceritakan.. Masa zaman tu, mak aku masih muda remaja lagi.. Masih belasan tahun.. Dan kerana kisah silam itulah yang buat aku lebih menghargai nilai secebis makanan dan sedetik keamanan...
p/s: Korang berbuka apa pulak..? Jangan cakap buka mulut yaaa.. Aku debik kang... hahahaha...