Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Friday, January 16, 2015

Baru kenal hashtag... ahahh..

Assalamu'alaikum...

Baru kenal hashtag... ahahh..


Sejujurnya, aku bukan jenis yang suka ambil port dengan benda yang ada tanda-tanda ni.. Dan aku tak taupun fungsi benda tu.. hehh... 


Namun, bila aku tengok ramai sangat yang dok perkatakan dan mainkan tanda # ni, siap kata trending lagi, akupun tertanya-tanya jugak la.. Kenapa dan untuk apa gunakan tanda tu.. 


Jadinya, akupun cuba la bermain dengan hashtag ni kat fb.. Kat fb je la sebab aku takde twitter.. Rupanya bila kita letak tanda # tu, secara tak langsung perkataan atau ayat tadi akan menjadi satu link dan bila kita klik, ianya akan membawa kita kepada semua post yang berkaitan dengan apa yang telah di-hashtag-kan.. 


Jadinya, jika kita buat hashtag untuk ayat atau perkataan yang elok-elok, banyaklah perkara elok yang kita jumpa dan boleh dimanfaatkan.. Begitulah sebaliknya jika kita buat hashtag ayat atau perkataan yang tak elok, maka itulah yang kita dapat..


Hashtag yang aku suka guna sekarang ni adalah #muhasabahdiri, #motivasidirisendiri dan adalah dua tiga hashtag yang lain termasuk #Zahira yang aku baru buat malam tadi.. ahahh..


p/s: Janganlah buat hashtag yang panjang berjela yang dah macam satu karangan pendek pulak.. Motif buat hashtag macam tu..? 

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)