Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, June 23, 2019

Rumah Terbuka Menteri Besar Pahang.

Assalamua'alaikum.

Rumah terbuka Menteri Besar Pahang.


Siang tadi, buat pertama kalinya, aku berkesempatan menghadirkan diri ke majlis rumah terbuka hari raya bagi kawasan Jelai yang diadakan oleh Menteri Besar Pahang. Aku pergi tumpang kereta jiran. Kalau nak harap aku pergi sendiri naik motor, memang takde la aku nak pergi oiii...!


Seperti biasa, gambar aku main ambil je ikut suka hati aku. Yang penting, gambar aku jangan harap la nak ada. Keh.


 Jenuh beratur tunggu ais krim calung ni. Tak kira, nak jugak makan ais krim. Haha.
Alhamdulillah. Makanan sedap belaka. Tapi perut dah tak boleh nak sumbat semua. Makan semampunya sahaja. Tapi sedih sebab masih ramai yang yang punya sifat tamak. Ambil makanan banyak-banyak tapi apabila tak habis, ke tong sampah la perginya.


p/s: Lagi satu sikap jelik orang kita adalah suka biarkan bekas makanan (polisterin) tu di atas meja. Apa salahnya pergi buang sebab bekas sampah banyak disediakan. Penuh meja dengan sampah sarap. Dah la makan macam kucing kebuluran. Bersepah-sepah makanan tak habis dalam pinggan tu. Sedih sungguh menengoknya.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)