Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, January 21, 2015

Dari kabinet ke toyogo..

Assalamu'alaikum...

Dari kabinet ke toyogo.. 


Asalnya semua benda ni aku simpan atau letak dalam kabinet kat dapur manakala toyogo ni pula aku simpan barang-barang jahitan aku.. Lama jugak la barang jahitan tu kat situ..
Cumanya, baru-baru ini aku keluarkan barang jahitan aku dari dalam toyogo tu, keluarkan jugak semua barang yang ada dalam kabinet dan kemudian masukkan dalam toyogo ni.. Manakala kabinet tu aku isikan pula dengan barang masakan aku seperti acuan kuih dan sebagainya.. Jadinya, hanya aku je yang akan buka tutup pintu kabinet tu..


Punca aku buat pertukaran adalah kerana telinga aku sakit bila ada orang yang main hempas pintu kabinet bila nak ambil atau cari sesuatu barang kat dalam tu.. Sekali sekala takpe, tahan lagi telinga ni.. Tapi bila dah acap kali dok macam tu jugak walaupun dah tegur banyak kali suruh tutup perlahan-lahan pintu kabinet tu tapi tak jadi apa, maka aku terpaksa fikir jalan lain untuk panjangkan hayat pintu kabinet aku tu..


Sebabnya, mula-mula telinga je sakit.. Lama-lama hatipun ikut sakit sama.. Ingat murah ke kos buat kabinet..? Bukan duit sendiri yang keluar, memang la tak rasa apa-apa bila pintu kabinet tu kena hempas.. 


p/s: Kadang-kadang geram jugak dengan orang yang jenis tak faham bahasa ni... Sekolah je tinggi tapi attitude..?

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)