Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, February 6, 2020

Tinggal kenangan.

Assalamu'alaikum.

Tinggal kenangan.


Ini, anak kucing yang dibuang orang. Aku namakan dia Combi. Aku pernah letak gambar dia di page fb aku. Tekan sini.Tapi sekarang ni Combi dah mati. Akupun dah tak ingat bila dia mati tapi tak lama lepas dia datang rumah aku. Rasanya, ada dalam tiga bulan jugak aku jaga dia. Elok je dia sihat tapi entah la, tak tahu kenapa tiba-tiba je dia mati. Dia tiba-tiba je hilang. Cari-cari dan panggil-panggil tapi takde. Dah berapa hari lepas tu, baru abang aku jumpa bangkai dia nun jauh di belakang rumah. Dia mana pernah pergi kat belakang rumah tu. Takpe la. Sekurang-kurangnya, abang aku dah tanam bangkai Combi. Entah berapa banyak dah kubur kucing kat belakang rumah aku tu. 


p/s: Semuanya hanya pinjaman belaka. Pasrah dan reda aje la.
.

Ada juga hasilnya walaupun..

Assalamu'alaikum.

Ada juga hasilnya walaupun..


Alhamdulillah. Ada juga hasilnya keledek yang aku tanam dalam pasu ni walaupun seco'et je. Jadi la tu. Boleh juga aku rebus dan makan. 😃😃😃 Berat dalam 450 gram. Jadi la tu. Ada jugak hasilnya daripada tanam lalang yang takde hasil. 😁😁😁 Cukup la untuk aku makan sorang. Rebuspun sodap...! Haha.

Ada dua pasu besar yang aku tanam keledek. Satu pasu lagi tu aku tak bongkar lagi isinya. Nanti la sehari dua lagi aku bongkar yang tu pulak. Yang aku dah bongkar ni, aku tanam balik dia punya keratan batang. Harapnya menjadi la nanti ubi keledek ni. Aku ni pun bukannya pandai sangat tanam keledek ni. Main hentam je cucuk batang dia tu.

p/s: Daripada buang masa dengan membawang, baiklah gunakan masa tu untuk tanam keledek. 😉😉😉
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)