Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, August 27, 2019

Demi mencari sedikit rezeki..

Assalamu'alaikum.

Demi mencari sedikit rezeki.


Bukan senang nak senang. Dan bukan susah nak susah. Begitulah ayat yang selalu kita dengar. 


Bukan senang nak cari rezeki. Jadinya, apabila ada yang nak beli kelapa ni, aku jual aje la. Lagipun buah kelapa ada je kat belakang rumah ni. Tapi, jenuh la aku mengopeknya sampai melecet tapak tangan. Maklum la, dah lama tak kopek kelapa. 😂😂😂


Ada orang nak beli 10 biji kelapa. Makanya, jom la kita mulakan kerja. Mulakan dengan baca Bismillah ya. 😊😊😊 ^
Letak kelapa dalam besen ayan ni supaya kelapa tu tak bergerak-gerak dan untuk mengelakkan kaki terkena tujah dengan pengopek kelapa tu.
v


 ^
Orang nak beli 10 biji tapi aku lebihkan la sikit. Mana la tau kot ada pulak buah kelapa yang tak elok isinya. Tu bawah jari tu dah melecet dah haa.. Dah keluar gelembung air dah pun.
v
^
Dah siap kopek, terus je pi hantar ke rumah orang tu. Dapat pulak tiga biji buah durian. Alhamdulillah. Dapat rezeki berganda.
v


Alhamdulillah. Dapat la lima belas ringgit. Siapa nak bagi kalau tak buat kerja, kan? Hilang penat apabila dapat duit hasil dari titik peluh sendiri. 😉😉😉 Walaupun nilainya tidaklah sebesar mana tapi ia amat bermakna untuk orang yang hidup sederhana macam aku ni. Banyak benda boleh beli dengan nilai lima belas ringgit ni. 
p/s: Jika rajin berusaha, pasti rezeki sentiasa ada. InsyaAllah.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)