Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, November 5, 2017

Asparagus: Nak cuba semai dan tanam.

Assalamu'alaikum.

Asparagus: Nak cuba semai dan tanam.


Aku takde apa nak cerita fasal asparagus ni. Cuma nak bagitau yang aku dah rendam dah biji benih asparagus yang aku beli secara online hari tu. Habis satu peket benih tu aku rendam. Ingatkan banyak benih tu dalam sepeket. Rupanya sikit je. Kalau aku tau, aku beli dua peket. Heh.
Disebabkan aku memang zero fasal penanaman asparagus ni, maka aku masukkan sekali perbualan aku dengan pihak yang menjual benih ni supaya senang aku nak buat rujukan.
Aku berharap sangat agar benih asparagus ni berjaya cambah dengan eloknya dan seterusnya hidup dan membesar dengan jayanya. Aku nak jugak rasa asparagus ni sebab selama hidup ni, jangankan nak merasa, tengok asparaguspun tak pernah. Sadis sungguh. Haha. Rupanya asparagus ni spesis macam buluh jugak. Kiranya ada sulur macam sulur rebung tu. Okay, faham dah. 


Update.
6/11/2017.

Aku baru je masukkan biji benih asparagus ni ke dalam sepuluh buah polybag kecil. Satu polybag tu aku letak empat biji benih. Ada lebih dan aku masukkan pula ke dalam beberapa buah pasu plastik yang kecil. Harap benih asparagus ni bercambah semuanya. Aamiin.
p/s: Semangat berkobar-kobar dah ni. Haha.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)