Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Friday, February 7, 2020

Kain lipat batik: Lain orang, lain caranya.

Assalamu'alaikum.


Kain lipat batik: Lain orang , lain caranya.


Iya, begitulah. Lain tukang jahit, lain caranya. Ikutlah nak buat cara manapun asalkan menjadi. Yang penting, pelanggan selesa dan tidak cakap-cakap di belakang atau membawang.


Ini cara aku buat dan jahit kain lipat batik. Kain yang aku buat, memang tak ada dart. Leceh nak buat dart semua ni. 😀😀😀


Ini pulak cara aku jahit zip pada kain. Yang ni aku rajin tukar tapak zip sebab aku tak selesa guna tapak biasa untuk jahit zip. Aku lapik dengan kadbod untuk mendapatkan garisan jahitan yang lurus dan kemas. Prinsip aku masa merempit (menjahit) adalah biar lambat asalkan selamat sebab aku paling tak suka buat kerja yang sama dua kali. Maksudnya, jika tergesa-gesa, nanti terpaksa buka balik jahitan tu sebab ada yang tersalah jahit di mana-mana.


 Turunkan 9 inci dari paras pinggang dan jahit tindih dua kali untuk elakkan kain tu terkoyak.


 Terpaksa merajinkan diri buat sendiri tali untuk gantung kain pada hanger. Lagipun guna tali macam ni lebih tahan lama daripada guna reben yang nipis tu.


Untuk bahagian atas pinggang ni, aku naikkan 3/4 inci. Tujuannya untuk mengelakkan lidah kain tu terkeluar (terjelir).

Aku masih lagi gunakan cara lama untuk masukkan getah kain dalam lapik pinggang. Aku tak reti nak guna cara terkini. Dah cuba tapi macam leceh je. Baiklah aku guna cara yang selesa pada diri aku.


Okay, dah siap dah jahit dua helai kain lipat batik ni. Alhamdulillah. Lega rasa hati. Lepas ni boleh la sambung jahit bajunya pula. Dua-dua baju kurung moden. ^
Yang atas ni, kain dari pandangan bahagian belakang dan yang bawah pula, pandangan dari bahagian hadapan. Ini kain batik dari tiga serangkai.
v


p/s: Raikan perbezaan cara masing-masing. Kau dengan cara kau. Aku dengan cara aku. Tak perlu nak menyinis dan mengata semata-mata untuk memenangkan cara sendiri yang akhirnya menimbulkan perbalahan. Mudah je nak hidup dengan tenang. Kan?
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)