Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, June 11, 2015

Penangan Dia, isteri luar biasa...

Assalamu'alaikum...

Penangan Dia, isteri luar biasa...


Ramai yang marah dengan watak heroin dalam drama Dia, Isteri Luar Biasa ni. Watak seorang isteri yang suka sangat meninggikan suara pada suami.. Pada hakikatnya, ramai je isteri yang sebegitu dalam alam realiti.. Mungkin kena tengok balik pada diri masing-masing.. Ye la, beria-ia marah padahal diri sendiri buat perkara yang sama.. hehh..Jujurnya, aku tak ikuti sangat kisah drama DILB ni tapi bohong la kalau aku kata aku tak pernah tengok langsung, kan.. Ada la tengok tiga empat episod tapi tidaklah betul-betul fokus pada drama tu.. Macam biasa, tengok gitu-gitu je dalam suasana waktu siaran yang sebegitu..


Aku tak tau pun mengenai kontroversi apa yang berlaku.. Entah, aku ni kalau jenis tengok drama, tengok je.. Takdepun aku nak ambil kisah apa yang berlaku kat luar drama tu.. Link ni pun aku tak bacapun.. Sekadar letak je.. 


p/s: Aku dah baca novel DILB ni.. Tak banyak yang aku ingat mengenainya sebab dah lama baca.. Nak repeat baca, novel ni dah pun aku jual balik.. Yang aku ingat ialah pasal guruh, nasi ayam tu dengan kajian kat hutan Belum tu.. Selebihnya, blank and blur.. 

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)