Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, July 2, 2014

Suatu waktu dahulu..

Assalamu'alaikum..

Suatu waktu dahulu..


Beginilah lebih kurang keadaan rumah aku... Masa mula sampai, sekeliling rumah penuh dengan belukar kecil.. Mana yang dah sampai awal, kawasan rumah mereka dah bersih dah.. Namun masih lagi terdapat sisa-sisa asap kesan dari pembakaran pokok, lalang dan sebagainya..
Semua gambar adalah ihsan atok google..


Bertahun-tahun kami hidup dalam serba-serbi kekurangan.. Saudara mara yang datang menjengukpun boleh dikira dengan jari tangan sahaja.. Yang datang cuma adik-beradik lelaki mak je yang membuatkan mak rasa terharu sungguh.. Tapi kini mereka semua dah takde.. Cuma tinggal sorang je lagi adik lelaki mak yang masih ada..


Banyak kisah pahit maung yang kami alami.. Orang luar tak akan tahu semua ni.. Setakat tinggal lima enam tahun dalam Felda memang tak nampak apa-apa perubahan la kan.. Apatah lagi jika sekadar menjenguk sebulan atau setahun sekali.. Ibarat budak yang masuk tadika.. Apa je yang dorang tahu dalam umur lima enam tahun tu..? Mana-mana organisasi sekalipun, pasti akan ada serba sedikit kekurangan dan kepincangan dalam perjalanan urusan.. Sama seperti organisasi kekeluargaan jugak.. Jika salah asuhan, maka pincanglah keluarga itu..


Terima kasih Felda.. Walaupun kami tidak kaya melaut, sekurang-kurangnya kami tidak merempat dan tidak meminta-minta.. Alhamdulillah.. Moga Allah memberkati kita semua.. Amiinn...


p/s: Kesusahan masa lalu banyak mengajar aku untuk bersabar dan terus bersabar dengan pelbagai karenah manusia yang memilih kawan.. Tak apalah.. Dah lali sangat dah.. 

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)