Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, January 1, 2020

Entri pertama tahun 2020: Kemas kini pokok kaktus.

Assalamu'alaikum.

Entri pertama tahun 2020: Kemas kini pokok kaktus.


Apabila kita masuk ke dalam satu-satu grup di facebook, sudah tentu kita mengharapkan sesuatu yang baik dan yang memberi manfaat buat diri kita. Ini pendapat aku apabila aku join beberapa grup.


Di facebook, aku tak join banyak grup. Aku hanya join grup yang terpilih sahaja. Macam yang aku tulis di atas, grup yang ada manfaatnya untuk diri aku. Grup yang takde faedah, yang lebih kepada gosip murahan dan membawang, aku cuba elakkan. 


Baru-baru ini, aku join pula grup Cactist Malaysia. Memandangkan aku ada juga menanam sedikit pokok kaktus, maka aku rasa perlu untuk aku join grup ini untuk menaikkan semangat aku untuk terus menjaga dan membela pokok kaktus aku tu dengan sebaiknya. Kiranya ia macam jadi pemangkin semangat la. Gittew..! Haha.


Okay, kat sini aku kongsikan beberapa gambar pokok kaktus aku sebelum dan selepas dikemas kini. Kau ingat maklumat bank je nak kena kemas kini? Kalau boleh, segala benda nak kena kemas kini dan kena bagitau kat semua orang. Kah...!


Tengok gambar jom.. 😍😍😍

Selamat tahun baru untuk semua. Moga tahun 2020 ini membawa seribu rahmat dan nikmat yang Allah limpahkan untuk kita. Aamiin.Image may contain: text


p/s: Bila la nak pergi Cameron Highlands. Lama dah tak pergi. Dekat je pun kalau ikutkan dari rumah aku ni tapi takde siapa nak bawa aku ke sana. Kah..! Kalau pergi, nak juga tengok pokok kaktus kat situ. Boleh percaya ke setakat tengok je? Hahaha.
.
Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)